Een boom kappen mag straks zonder
vergunning, maar niet willekeurig.
Een boom kappen mag straks zonder vergunning, maar niet willekeurig. Foto: Actief Media

Nieuwe APV's in twee gemeenten

DOKKUM / DAMWALD – De meeste gemeentelijke regels in Noardeast-Fryslân en Dantumadiel zullen in de nieuwe algemene plaatselijke verordeningen (apv) niet veranderen. Maar op onderdelen is er sprake van versoepeling of juist van een iets strengere aanpak.

Vanwege de gemeentelijke herindeling moet Noardeast-Fryslân de apv van de drie vorige gemeenten ‘harmoniseren’. In verband met de ambtelijke samenwerking met buurgemeente Dantumadiel is die apv ook meteen ‘meegenomen’. De ontwerp-apv is op de website van beide gemeenten te vinden. Iedereen kan tot 15 mei met een ‘zienswijze’ reageren.

Op basis van de nieuwe apv is geen sprake (meer) van een bomenkapvergunningstelsel. Tegenover deze versoepeling staat een strengere aanpak voor bijvoorbeeld de horeca en dorpshuizen. Er geldt in de huidige apv een maximum van twaalf evenementen per jaar met een hoger dan normaal geluidsniveau. Dit maximum wordt in de nieuwe apv hooguit vier evenementen per jaar, als de raad er mee instemt.

Geen ballonnen meer

Op aandringen van de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân is het straks verboden ‘ballonnen op te laten’. Dat betreft alle soorten ballonnen, met uitzondering van ‘luchtvaartuigen’.