Marco Slump toont hoe een plissé in een kunststofkozijn kan worden bevestigd en op iedere hoogte kan worden dichtgetrokken.
Marco Slump toont hoe een plissé in een kunststofkozijn kan worden bevestigd en op iedere hoogte kan worden dichtgetrokken. Foto: Actief Media

Raamdecoratie verfraait de lichtinval in uw huis

DRACHTEN - We zijn zoveel mogelijk thuis en ook de komende zomer is het nog maar de vraag in hoeverre vakanties buiten de deur realiteit worden. Veel mensen klussen daarom nu graag in huis. "Eén van de opties om uw woning een boost te geven is creatief te zijn met 'gordijnen', tegenwoordig meestal binnenzonwering of raamdecoratie genoemd. Op de website van Slump & Bos Decokay - gevestigd op de woonboulevard in Drachten - zijn tal van inspirerende filmpjes te zien van producten die in de winkel verkrijgbaar zijn.

Luxaflex heeft tegenwoordig veel meer producten in het assortiment dan de horizontale lamellen waarmee ze bekend werden. "Er zijn tegenwoordig ook verticale lamellen verkrijgbaar en bijvoorbeeld lamellen van hout ", vertelt Marco Slump. Echt vernieuwend echter is het aanbod van duetten en plissés. "Dit zijn prachtige veelzijdige producten die een woning een geheel andere uitstraling kunnen geven en bovendien vaak zorgen voor gemak en comfort."

Plissés worden gemaakt van dunne stof, waar een treksysteem doorheen is geregen om het gordijn omhoog en omlaag te halen. Plissés zijn verkrijgbaar in oneindig veel variaties: de ene stof nog doorschijnender dan de andere. Soms worden doorzichtige en ondoorzichtige stoffen gecombineerd, wat een bijzondere lichtinval in de woning geeft. Marco: "In de winkel hebben we staalboeken met honderden stoffen, in allerlei kleuren en motieven."

Heel mooi in moderne woningen zijn ook de duetten. Die zijn gemaakt van dubbele stof en het mechanisme waarmee deze raamdecoratie omhoog of omlaag bewogen wordt, is daardoor onzichtbaar. "De dubbele stof heeft tevens een isolerende en geluidswerende werking. Er zijn ook duetten die totaal verduisterend zijn, doordat tussen de dubbele stof een laagje aluminiumfolie is verwerkt."

De verduisterende duetten worden vaak gebruikt in slaapkamers. Voor de woonkamer wordt vaak gekozen voor duetten die het hele raam kunnen bedekken maar ook in een stand kunnen worden gezet waarbij ze alleen de onderste helft van het raam bedekken. Dan zijn ze niet zozeer zonwerend als wel inkijk-belemmerend. Duetten zijn eveneens verkrijgbaar in een scala aan stofsoorten, kleuren en patronen.

Net als behang zijn de raamdecoraties sfeerbepalend voor een woning. Door te spelen met de doorschijnendheid van een stof kun je in de woning spelen met licht.

Bovendien: de lamellen, plissés, duetten, maar ook duorolgordijnen, kunnen handmatig worden bediend, maar er zijn ook elektrische systemen verkrijgbaar.

"Die bedien je lekker vanaf de bank, of bijvoorbeeld vanuit je hotelkamer via je smartphone. Daardoor valt het minder op als er niemand thuis is."
Voor bevestigingssystemen kunt u het beste advies vragen in de winkel zelf. "Ieder raam is anders, iedere situatie ook. Bij kunststof kozijnen bijvoorbeeld kan men kiezen uit een geplakt bevestigingssysteem - ziet er strak uit - of een magnetisch bevestigingssysteem, dat makkelijk is schoon te maken."