Annemieke Bosma en Arnold Zwaagstra, directeuren van Bureau Benedictus helpen particulieren en ondernemers schulden saneren.
Annemieke Bosma en Arnold Zwaagstra, directeuren van Bureau Benedictus helpen particulieren en ondernemers schulden saneren. Foto: Actief Media

Bureau Benedictus in Garyp saneert uw schulden

GARYP - Wie schulden heeft, doet er goed aan niet te wachten tot hij of ze de regie volledig is verloren. "Hoe eerder je om hulp vraagt, hoe meer wij voor je kunnen doen", zegt Arnold Zwaagstra, samen met Annemieke Bosma directeur van Bureau Benedictus in Garyp.

Bureau Benedictus is gespecialiseerd in schuldhulp aan ondernemers en particulieren. In tegenstelling tot beschermingsbewindvoerders - waarvan er vele zijn in Friesland werken - zijn de bewindvoerders van Bureau Benedictus gespecialiseerd in wettelijke schuldsaneringsregelingen. "In Friesland zijn slechts elf bewindvoerders door rechtbanken aangewezen om de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) uit te voeren. Daarvan werken er vijf bij ons", verduidelijkt Annemieke Bosma het specialisme van het kantoor in Garyp.

Particulieren met schuldenproblematiek kloppen over het algemeen eerst bij hun gemeente aan nadat ze besloten dat hulp noodzakelijk is. Gemeentes schakelen op hun beurt doorgaans de Kredietbank in voor een hulpverleningstraject. "Steeds vaker echter, worden wij ingeschakeld", vertelt Arnold Zwaagstra. "De gemeente Opsterland werkt zelfs altijd met ons samen."

De reden is dat Bureau Benedictus kwaliteit en expertise combineert met snelheid. "Wij willen niet dat mensen met schulden eerst 120 dagen moeten wachten voor hun zaak in behandeling wordt genomen. Als er een uithuiszetting dreigt of een inbeslagname, regelen wij binnen enkele dagen een zitting bij de rechtbank. Een traject hoeft vervolgens geen jaren te duren. Wij beginnen direct, leveren maatwerk en zoeken voor iedere situatie een geschikte oplossing. Wij weten welke eisen gesteld worden als de hulpvraag zou uitmonden in een WSNP-traject. Daar houden we ook ook in het voortraject al rekening mee. Hierdoor kunnen we snel schakelen.”

"Particulieren zijn soms in de veronderstelling dat een beschermingsbewindvoerder hun schuldprobleem oplost. Echter een beschermingsbewindvoerder beheert enkel iemands financiën. Soms ontdekken mensen pas na enkele jaren dat hun bewindvoerder niet bevoegd is een noodzakelijke saneringsregeling uit te voeren. Dan kloppen ze alsnog bij ons aan. Het is zonde dat ze dan enkele jaren kwijt zijn waarin ze niet echt geholpen werden", zegt Annemieke Bosma.

Een grote groep klanten van Bureau Benedictus bestaat uit ondernemers met een eenmanszaak of V.O.F. Arnold Zwaagstra: "Bij schuldproblemen wachten tot de zaak failliet gaat, is voor deze groep geen oplossing, want de schuldeisers staan na de afronding van het faillissement gewoon weer op de stoep. Deze ondernemers zijn persoonlijk aansprakelijk."

"Voor hen is er wel de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen", zegt Annemieke Bosma. "Met een schuldregeling op maat kunnen ook deze ondernemers na drie jaar weer met een schone lei beginnen." Annemieke en Arnold verwachten na de corona-maatregelen veel hulpvragen. "Nu kan het betalen van de belasting nog worden uitgesteld. Nu stellen deurwaarders hun bezoek even uit. Maar straks komen ze echt wel weer terug. Ondernemers die het al moeilijk hadden voor de corona-crisis, zullen dat het na corona nog moeilijker hebben."

Hoe eerder deze ondernemers hulp zoeken, hoe meer mogelijkheden er zijn om de schuldproblemen goed op te lossen. "Wij brengen de schuldeisers in beeld, benaderen hen voor het verkrijgen van extra informatie. Indien nodig kunnen wij - Pro Deo voor onze klant - een procedure voeren om een uithuiszetting of in beslagname uit te stellen. Ondertussen starten wij een schuldregeling die we eventueel voorleggen aan de rechtbank. Zo kunnen schuldeisers die niet willen meewerken, gedwongen worden mee te werken aan een oplossing die voor alle partijen het beste is."

Bureau Benedictus is er voor de schuldenaars én voor de schuldeisers. Wij komen met oplossingen die voor de gezamenlijke partijen het meest gunstig zijn. Het is in ons eigen belang met dusdanige voorstellen te komen, dat de rechter er mee akkoord gaat."

Voor de schuldenaren is het van belang dat zij ontzorgd worden en weten dat ze na drie jaar weer perspectief hebben. "Het is zelfs vaak zo dat ze hun onderneming weer kunnen voortzetten."

Bureau Benedictus |
Greate Buorren 16, Garyp |
0511-522034 |
www.bureaubenedictus.nl