Twee schoenen van hetzelfde merk.
Twee schoenen van hetzelfde merk. "Kijk eens naar de maten op deze schoenen. Wat valt op?" vraagt Sjoerd Lampers. Foto: Actief Media

Lampers Schoenen Burgum gewoon open

BURGUM - Veel ouders vinden het belangrijk om te weten wat de voetmaat van hun kind is. "Maar ze hebben niet zo veel aan die kennis", weet Sjoerd Lampers van Lampers Schoenen in Burgum. "Een schoenmaat is geen vast gegeven."

Het is niet zo dat schoenmaat 28 voor iedere fabrikant hetzelfde betekent. "Het is zelfs zo dat schoenmaten van hetzelfde merk niet altijd hetzelfde zijn."
Lampers illustreert met de twee schoenen op de foto wat hij bedoelt. Twee schoentjes van dezelfde fabrikant. De linker schoen is kleiner maar heeft schoenmaat 22. De rechter schoen is groter, en heeft maat 21. "Daarom is de ervaring van een verkoopmedewerker zo belangrijk."
Sjoerd Lampers vertelt dat klanten hem wel eens verbaasd aankijken als er net gemeten is dat hun kind voetmaat 37 heeft, en hij dan aan komt zetten met een schoenmaat 36. "Ze denken soms dat ik hen in de maling neem, maar het is andersom. Ik ken de schoen en zie hoe die past. Daarop baseer ik mijn advies."

Goed passende schoenen zijn voor iedereen belangrijk maar zeker voor kinderen. "Zij zijn nog in de groei. De schoenen moeten op de juiste plaatsen steun geven en flexibel genoeg zijn om de voet gelegenheid te geven op correcte wijze te buigen. Slecht passende schoenen geven nu misschien geen klachten, maar wel over vijftien jaar. Dan is de schade echter niet meer te herstellen."

Lampers schoenen | Schoolstraat 24, Burgum | 0511-461508 | www.lampers.nl