De drie meter hoge blauwe hond, in een 'artist impression' op het Van
Sminiaplein in Burgum. De lamp geeft 's avonds licht.
De drie meter hoge blauwe hond, in een 'artist impression' op het Van Sminiaplein in Burgum. De lamp geeft 's avonds licht. Illustratie: Dedden & Keizer, Deventer

Burgumer 'blauwe hond' stuit op weerstand

BURGUM/DEVENTER - Het idee voor een drie meter hoog beeld van een 'blauwe hond' met een lamp in z'n bek op het Van Sminiaplein in Burgum stuit op politieke weerstand. Niet vanwege de keuze van het kunstwerk (ontwerp van Dedden & Keizer uit Deventer), maar vooral vanwege de kosten (75.000 euro) "yn in tiid fan djipgeande krisis!"

Dat citaat komt van raadslid Nynke Koopmans (Partij voor de Boeren), donderdagavond in de digitale gemeenteraad van Tytsjerksteradiel. Zij en haar voormalige partijgenoten, de VVD-ers Sjaak Hoekstra en Dineke Wagenaar, dienen komende donderdag een motie in, waarin ze b. en w. min of meer opdragen om de opdracht voor het kunstwerk te annuleren. Of dat juridisch überhaupt kan, zoekt wethouder Tytsy Willemsma (FNP) nog uit.

Maar zij voelt helemaal niet voor uitstel. "As de opdracht net dit jier ferliend wurdt, ferfalt de finânsjele bydrage fan de provinsje. Boppedat: der is twa jier tarieding oan dizze opdracht foarôf gien. It idee komt fan ûnderop út de Burgumer mienskip wei. In pleatslike kommisje hat keazen foar dit ûntwerp fan dizze beide keunstners (Albert Dedden en Paul Keizer; red.), nei't der meardere ûntwerpen besprutsen binne."
Het tweetal, ook bekend onder de naam 'The space cowboys', komt uit Deventer. Dat stak Koopmans ook: "Dat it jild aanst bûten de provinsje ferdwynt, yn dizze krisistiid, fyn ik ûnbegryplik."

Mede-bedenker van het idee van een kunstwerk Siebe Siebenga, betrokken bij de 'Wereldburgumer', pleitte donderdagavond als digitale inspreker voor uitstel, vanwege de coronacrisis. Volgens de wethouder is het niet de bedoeling dat het beeld dit jaar al wordt geplaatst, maar pas in 2022. Dit om werk met werk te kunnen combineren (er komt nog een nieuw gebouw op het plein).