De huidige directie van Actief Media, v.l.n.r.: Jan Auke Steegstra, Shirley Bhagwat en Vishal Bhagwat.
De huidige directie van Actief Media, v.l.n.r.: Jan Auke Steegstra, Shirley Bhagwat en Vishal Bhagwat. Foto: Actief Media

Actief Media begon als eenmansdrukkerij in augustus 1940

BURGUM - Actief Media is nu een multimediaal bedrijf, dat niet alleen een weekblad produceert, maar ook communicatie-adviezen geeft, webpagina's ontwerpt en een eigen internetmedium heeft: www.actiefonline.nl

Oprichter van het bedrijf was in augustus 1940 Jan Steegstra, de 'pake' van huidig directielid Jan Auke Steegstra. Jan werkte eerst bij drukkerij Doevendans en de Bergumer Courant. Hij vestigde zich aan de Schoolstraat 72 in Burgum, achter de winkel ‘De Blije Bijenkoer’ van zijn schoonmoeder Tietje Kalsbeek. (Daar zetelt al jaren snackbar Reti).

De eerste oorlogsjaren drukte Steegstra alleen legaal: denk aan rouwkaarten en dergelijke. Een vriend vroeg hem in 1943, ook illegale bladen te drukken. Daar zei Steegstra niet meteen 'ja' op, want dat was uiteraard niet zonder risico. Toch vond hij de noodzaak kennelijk groter dan het gevaar. Dus drukte hij overdag 'legaal' en vooral 's avonds 'illegaal'. Het betrof illegale bladen en brochures. Alles wat hij illegaal drukte werd zo snel mogelijk, door fietsende koeriersters vooral, verspreid. Grote oplagen gingen met een bode mee naar het bodecentrum in Leeuwarden. Niks van dit illegale materiaal mocht achterblijven in de drukkerij, vanwege het gevaar van een inval door bezetter of politie.

Jan Steegstra vertelde tijdens een lezing voor scholieren in 1980: “Het was gevaarlijk werk, als de Duitsers je snapten, ging het ‘roets koppie eraf’. Ik drukte ’s avonds het meest, want overdag was het te gevaarlijk. (…) Ik kreeg het papier van het Rijksbureau en de berichten die ik in de krant moest schrijven werden gebracht door de koeriersters, die ze onder de jurk hadden verstopt.” Een scholier noteerde dit. De citaten kwamen in het boek van Jan van Rossem: Tietjerksteradeel 1940/1945'.

Steegstra drukte ook de brochure ‘De wedergeboorte van het koninkrijk’. Die is in opdracht van de regering in Londen geschreven door ‘Boisot’ (mr. J.G. de Beus). Het illegale blad ‘De Baanbreker’ kwam ook uit zijn vrij kleine degelpers. Omdat de drukte toenam, kreeg hij hulp van typograaf Albrecht de Graaf uit Alphen aan den Rijn. Die noemde zich voor de veiligheid Bertus Steegstra. Hoewel het bedrijfje van Steegstra was omringd door de Duitse bezetters, is Steegstra nooit betrapt.

Huidig directeur Jan Auke Steegstra: "It is bysûnder dat it famyljebedriuw al hast tachtich jier bestiet. It is al jierren gjin drukkerij mear, mar noch altyd wurdt hjir wurke oan produkten dy't ferbûn binne mei de grafyske yndustry. Moai is ek dat Weekblad Actief, oprjochte troch ús heit Auke, sûnt 1964 as selsstannich blêd alle wiken ferskynt. Der is noch noait in wike oerslein, ek net yn de strenge sniewinter fan 1979. Doe hawwe ús heit Auke en syn broer Geart guon kranten sels troch de snie hinne besoarge."

Jan Steegstra had zijn drukkerij aan de Schoolstraat 72 in
Burgum.