Het bedrijf omstreeks 1900. Links is de smederij.
Het bedrijf omstreeks 1900. Links is de smederij. Foto: Ingezonden

Postma Konstruktie: meer dan 180 jaar ervaring in staal

DE WESTEREEN - Het zat Johannes Postma in 2013 behoorlijk dwars dat zijn bedrijf Postma Konstruktie voor bedrijven uit geheel Noord-Nederland hallen had gebouwd, maar zelf constant te weinig ruimte had. Hij besloot een nieuw bedrijfspand te bouwen. Het zou betekenen dat het familiebedrijf na 180 jaar gevestigd te zijn geweest aan de Foarstrjitte in De Westereen, eindelijk zou verhuizen. Een gouden zet, want de omzet verdubbelde.

Moeder Tineke Postma - die ook werkzaam is in het bedrijf - is zichtbaar trots op haar zoon Johannes. En wat zou vader Marten trots zijn geweest. "Het is ontzettend jammer dat hij het nieuwe pand niet meer heeft kunnen zien." Vlak nadat Johannes de plannen met zijn vader besproken had, kwam deze plotseling te overlijden. In 2016 werd het nieuwe pand op Roazeloane 68 in gebruik genomen. "Van 400 vierkante meter zijn wij naar 1400 vierkante meter bedrijfsruimte gegaan", zegt Johannes. Het is een enorm contrast met de ruimte (linkerkant woning, zie foto) van waaruit Jacob Geales Postma in 1837 begon met zijn smederij. Jarenlang was hij onder andere hoefsmid en maakte hij hoepels voor wielen vanuit een ruimte in zijn woning. Het bedrijf zou hierna steeds van vader op zoon overgaan. Na Jacob Geales zou er ook telkens een Johannes of een Marten aan het roer staan.

Omstreeks 1930 verhuist de smederij naar een gebouwtje achter de woning. Na de oorlog wordt dit pand verlengd. Begin jaren '70 besluit vader Marten met broer Feije de omslag te maken naar constructiewerkzaamheden. Hiervoor bouwen ze een loods achter de smederij, die tot halverwege 2016 in gebruik zal zijn.

Postma Konstruktie is nu vooral actief in de utiliteitsbouw, de agrarische sector en soms in de woningbouw. "Wij maken vooral staalconstructies voor fabriekshallen, opslagloodsen, andere bedrijfsgebouwen, ligboxstallen en maneges", legt Johannes uit. "Maar wij doen ook wel kleinere particuliere projecten." Johannes en zijn medewerkers passen ook bestaande constructies aan. "Laatst hebben wij een complete boerderij van binnenuit voorzien van een staalconstructie waarbij we de bestaande gebinten verwijderd hebben." Waar je bij het bouwen van een nieuwe loods gebruik kunt maken van een hijskraan, is dat bij inpandige plaatsing niet mogelijk. Hiervoor heeft Johannes zelf een 'draaibok' gemaakt, om de balken in de juiste positie te krijgen. "Wij zijn altijd flexibel en denken oplossingsgericht."

Hoewel Johannes nu niet te klagen heeft over ruimte, heeft hij alweer uitbreidingsplannen. "Er is al een naastgelegen stuk grond van de gemeente aangekocht. 'Buorman syn grûn is mar ien kear te keap!' Hier wil ik in de toekomst nog een hal van 750 vierkante meter plaatsen." En hoe zit het met de zevende generatie? "Vorig jaar heb ik een zoon gekregen. Ik weet natuurlijk niet of hij later verder wil in het bedrijf, maar het zou wel mooi zijn, dan is er weer een Marten in de zaak."

Postma Konstruktie | Roazeloane 68 De Westereen | www.postmakonstruktie.nl | 0511-441327


Johannes Postma in de grote hal, waar de  staalconstructies worden gemaakt.