Geert Elzinga bij de werkplaats met kantoor aan de Conradistrjite 2 in  De Westereen
Geert Elzinga bij de werkplaats met kantoor aan de Conradistrjite 2 in De Westereen Foto: Actief Media

Elzinga Schildersbedrijf De Westereen is ook een familiebedrijf

DE WESTEREEN - Tien schilders, zeven busjes en een heldere planning, dat is de basis van Fa. Elzinga Schildersbedrijf in De Westereen. "Het schildersvak is mij met de paplepel ingegoten", zegt Geert Elzinga, de huidige eigenaar van het familiebedrijf dat al tachtig jaar bestaat.

Geert begon als schilder bij zijn vader in de zaak. Zijn taken verschoven langzaam maar zeker van schilder en uitvoerder, naar calculator en bedrijfsleider. "Meer dan tien man personeel wil ik niet hebben", zegt hij. "Dan wordt het onoverzichtelijk. Met tien mensen kan ik de werkzaamheden dusdanig goed indelen dat we nagenoeg altijd onze afspraken kunnen nakomen."

Goed en vlot het werk opleveren, dat was ook al het doel van oud-oom Germ Elzinga die in de jaren dertig met het bedrijf begon. Toen hij in 1950 naar Canada emigreerde namen zijn broers Geert en Auke Elzinga het bedrijf over. "Deze Geert Elzinga, was mijn opa", vertelt Geert. "Mijn vader Wieger Elzinga nam de zaak van hem over, en ik heb het dus weer van mijn vader overgenomen."

Naast schilderwerk verzorgt Elzinga Schildersbedrijf uitvlakwerk van gipswanden en plafonds, spuitwerk, stukadoorswerkzaamheden en behangwerk. Glas snijden ze voor de klant op maat in de eigen werkplaats waar ook verfproducten van onder andere het merk Sikkens verkrijgbaar zijn en vermengd kunnen worden. Wie een hoogwerker nodig heeft, kan deze huren bij het Westereender schildersbedrijf.

Geert Elzinga gaat altijd zelf naar de klant toe om het werk op te nemen. "Kijken wat er gedaan moet worden en wat de wensen zijn. Wij doen het schilder- en behangwerk bij onderhoud, nieuwbouwprojecten en renovaties. We werken voor aannemers én voor particulieren."

Als bekend is wat er gedaan moet worden, plant Elzinga het werk in. "Door de werkzaamheden in de juiste volgorde uit te voeren en slim af te stemmen op het weer, lukt het ons eigenlijk altijd om ons aan de planning te houden" , vertelt Geert. Handig daarbij is bijvoorbeeld dat Elzinga Schildersbedrijf zowel binnen- als buitenshuis schildersklussen heeft en zowel in de eigen woonomgeving als op Terschelling. "We hebben doorgaans vier schilders op Terschelling aan het werk, voor onderhoudswerk aan recreatiewoningen. Wordt het druk op de vaste wal, dan komen zij hier bijspringen. Andersom ook: hebben we veel werk op Terschelling, dan kan daar een mannetje extra naar toe."
Elzinga Schildersbedrijf De Westereen | Conradistrjite 2, De Westereen | 0511-441818 | info@elzinga-schildersbedrijf.nl

Pake Geert (links) en zijn broer Auke Elzinga deden het werk zoals toentertijd gebruikelijk op de fiets