De locatie aan de Noordersingel in 1925, waar Wouter Hoogland zijn bedrijf startte.
De locatie aan de Noordersingel in 1925, waar Wouter Hoogland zijn bedrijf startte. Foto: Ingezonden

Hoogland Uitvaartkisten in Burgum: dienstbaar sinds 1925

BURGUM - Wouter Hoogland startte in 1925 een klein aannemersbedrijf aan huis op de Noordersingel in Burgum. Naast uitvaartkisten maakte hij onder meer kleinmeubelen en markiezen. Vandaag de dag staat kleinzoon Wouter aan het roer van Hoogland Uitvaartkisten aan de Elingsloane. Langzamerhand draagt hij het stokje over aan zijn zoons Jos en Folkert, zij vormen de vierde generatie in het bedrijf.

"Ik heb veel bewondering voor mijn pake, hij was een echte ambachtsman. Hij moest niks hebben van machinale houtbewerking, hij deed alles met de hand. Was er een sterfgeval, dan fietste hij erheen om de maat te nemen. De volgende dag had hij de kist klaar en leverde hij deze af in de schemering, op een kar achter zijn fiets." In 1993 verhuisde het bedrijf, waar inmiddels ook kleinzoon Wouter werkte naar de Elingsloane, waar het in 2014 werd getroffen door een heftige brand die het hele pand en de woning daarnaast volledig in de as legde. Het jaar daarop werd een nieuw, toekomstbestendig, duurzaam pand geopend.

Hoogland bv heeft naast de productie van uitvaartkisten nog een tak: het uitvaartvervoer. Zeven dagen per week, 24 uur per dag staan er negen auto's klaar voor het rouwvervoer in Friesland, Groningen, en de kop van Drenthe en Overijssel. "In verschillende kleuren en merken, zodat er altijd een passende optie is.
Daarnaast verhuren wij koelapparatuur. Of u uw dierbare op een bed, koelbed of in de uitvaartkist wilt opbaren, wij bieden voor elke denkbare situatie een passende soort koeling aan."

In de fabriek worden de uitvaartkisten gemaakt van diverse houtsoorten als eiken, populier, elsen, aspen, vuren en composiet. Ook is er een nieuwe 'Ecolijn' beschikbaar: kisten gemaakt van snelgroeiend, milieuvriendelijk bamboe, door Hoogland ingekocht in China, bekleed met stof van bamboevezels, linnen of jute.

Bestellen kan vanuit een catalogus, maar ook kunnen de kisten tot op het kleinste detail zelf worden samengesteld. "Diverse grepen, bekleding, kleuren, alles is mogelijk. Onze kisten worden geleverd in heel Nederland en een deel gaat zelfs naar Duitsland."

"Door de coronacrisis krijg ik, als ik door het dorp fiets, vaak de opmerking: 'Jullie zullen het wel druk hebben!' Maar daar merken wij eigenlijk nog niet zoveel van. De vraag naar uitvaartkisten gaat altijd in een golfbeweging, er zijn pieken en dalen. Maart piekte wel wat, maar we hebben het prima onder controle. Het belangrijkste voor ons is de dienstbaarheid: uitvaartverenigingen kunnen op ons bouwen. Dat is in deze sector van groot belang."

Hoogland bv | Elingsloane 27 Burgum | 0511 46 12 73 | info@hooglandburgum.nl |
www.hooglandburgum.nl

Folkert Hoogland, die samen met zijn broer Jos het bedrijf gaat overnemen, bij de schaaf-schuurmachine in de fabriek.