De winkel in Eastermar, waar het bedrijf startte.
De winkel in Eastermar, waar het bedrijf startte. Foto: Ingezonden

Expert Meijer is helemaal klaar voor de toekomst

BURGUM - Expert Meijer is een schoolvoorbeeld van hoe je als fysieke elektronicawinkel klaar kunt zijn voor de toekomst. Het bedrijf omarmt nieuwe technologieën en combineert dit met een hoge klantgerichtheid en dito serviceniveau. Inmiddels staat de vierde generatie klaar om het stokje over te nemen.

Bijna negentig jaar geleden liet Hendrik Meijer al zien hoe belangrijk het is om in te spelen op ontwikkelingen in de markt. Een jaar nadat hij in 1931 een winkel annex koperslagerij had overgenomen in Eastermar breidt hij uit met een fotohandel en een film- en foto-ontwikkelafdeling. Ook legt hij zich toe op het maken van kinder- en gezinsfoto’s en nog later trouwreportages bij gemeentehuizen, waar veel vraag naar is. In 1956 opent hij de winkel op de Schoolstraat 8 in Burgum. Als de kinderen ouder zijn gaan ze ook in het bedrijf meewerken.

In 1966 nemen de drie broers Denny, Roelof en Jan de zaak van hun vader over. Diverse uitbreidingen volgen en in 1971 komt ook de vierde broer Piet in de zaak. Gedreven door expansie openen de Meijers nieuwe vestigingen in Oosterwolde en Drachten. Ook besluiten ze lid te worden van de Expert-organisatie. Na een aantal jaren begint broer Piet voor zichzelf met Expert-Emmen.

De winkel in Burgum wordt echter niet vergeten. Eind jaren 80 volgt een grote verbouwing. Erik, de zoon van Roelof, doet zo langzamerhand zijn intrede in het bedrijf en gaat in 1992 volledig deel uitmaken van de net opgerichte commanditaire vennootschap, waarin broer Denny de ‘stille’ vennoot wordt. Vier jaar later wordt de winkel aan de achterzijde flink uitgebreid. De commanditaire vennootschap wordt omgezet in een besloten vennootschap. Erik zwaait nu de scepter over het bedrijf. De andere vestigingen worden afgestoten, zodat de focus op de winkel in Burgum kan liggen. In 2005 wordt de winkel nog verder uitgebreid, zodat de totale winkelvloeroppervlakte nu 700 vierkante meter bedraagt. Ook wordt het gehele interieur vernieuwd.

Ruimte om uit te breiden is er daarna niet meer. Door de winkelindeling wat aan te passen, kan Erik in 2013 toch wat winkelvloer vrij maken voor de Energiecorner, een shop-in-shop waar onder andere zonnepanelen worden verkocht, want Erik hecht veel waarde aan duurzaamheid. In 2019 komt hier de Warmteshop, waar infraroodverwarmingspanelen worden verkocht. Volgens Erik is infraroodverwarming de verwarming van de toekomst.“De panelen verwarmen op een bijzonder efficiënte wijze objecten in een ruimte. Zo is een complete verwarmingsinstallatie met infraroodpanelen en zonnepanelen al snel 30% tot 40% goedkoper dan een verwarmingsinstallatie met een warmtepomp, en bovendien onderhoudsvrij. Daarnaast geven de panelen een aangename warmte, te vergelijken met de warmte van de zon."

Anno 2020 is Expert Meijer naast een totaalleverancier op het gebied van thuiselektronica, ook een belangrijke dienstverlener. “Je kunt voor apparatuur tijdens de gehele levenscyclus bij ons terecht”, zegt Erik. “Veel kleine reparaties kunnen wij in de winkel zelf uitvoeren.” Het is altijd mogelijk om een leenapparaat mee te krijgen. “Als bijvoorbeeld je laptop kapot is, wil je wel door kunnen werken. Je kunt dan altijd een leenlaptop meekrijgen. Wij willen klanten ontzorgen, daarom vind je bij ons alles onder één dak en ben je met vragen over of problemen met producten altijd welkom.” Om klanten in de toekomst nog beter van dienst te kunnen zijn, staat er weer een verbouwing op de planning. "Door de magazijnen efficiënter in te delen en meer gebruik te maken van het centraal magazijn van Expert kunnen we de winkel vergroten naar 800 vierkante meter. De Warmteshop wordt groter en wij breiden het assortiment uit met meer ICT- en inbouwapparatuur."

Hoewel Erik nog wel even in de zaak blijft, staat er al opvolging klaar. Neef Menno Kats is nu bedrijfsleider. Hij neemt Expert Meijer op termijn over. “Het is altijd zijn droom geweest om de winkel over te nemen. Hij is er heel geschikt voor. Prachtig dat het bedrijf in de familie blijft.”

Expert Meijer | Schoolstraat 8 Burgum | 0511 461 400 | www.expert.nl/winkels/burgum

Eigenaar Erik Meijer en opvolger Menno Kats voor de winkel aan de Schoolstraat.