Het bedrijfspand van AutoFirst Van den Akker in Dokkum.
Het bedrijfspand van AutoFirst Van den Akker in Dokkum. Foto: Peter Sauermann

AutoFirst Van den Akker in Dokkum: "En nu komt zelfrijdend"

DOKKUM - AutoFirst Van den Akker is Renault-, Nissan- en Dacia-specialist. Bij het autobedrijf zijn nieuwe auto's en occasions te koop en er is een garage voor reparaties en onderhoud. Het bedrijf, opgericht in 1901, heeft een goede naam in Dokkum en omgeving. "Met een sterke klantenbinding", zegt eigenaar Minze van den Akker.

Samen met zijn zus Tineke runt hij het familiebedrijf. "Klantvriendelijkheid staat bij ons voorop. Mensen weten dat wij goed werk leveren en ieder technisch probleem kunnen oplossen."

Goed geschoold personeel vinden zij van groot belang. "Onze drie monteurs, en ik zelf ook, volgen met grote regelmaat cursussen. Bijblijven in het vak is essentieel. De elektrische auto is in opkomst. Elementen van zelfrijdende besturing worden gerealiseerd in steeds meer nieuwe modellen; denk aan automatisch parkeren of adaptieve cruisecontrole waardoor een auto altijd voldoende afstand bewaard. Wij kunnen ook problemen oplossen als het de nieuwste technieken betreft."

In 2014 werd het Dokkumer garagebedrijf in het zonnetje gezet door brancheorganisatie BOVAG. "Die bestond toen 75 jaar, en wij waren in 1939 lid geworden," vertelt Minze van den Akker. "We hebben lidmaatschapnummer 100." Het toont dat kwaliteit en vakmanschap ook al bij vader Jouw van den Akker belangrijk waren.

Bijna 120 jaar vakmanschap

In 1971 namen Minze en Tineke de zaak over van hun vader. Zij verhuisden het bedrijf een jaar later van Metslawier naar Dokkum.

Pake Minze startte de zaak in 1901. "Hij was wagenmaker, timmerde houten boerenkarren. Daarnaast maakte hij ook 'tsiiskupkes', mallen voor de kaasmaker."

In 1934 verhuisde pake Minze het bedrijf naar een pand buiten het dorp Metslawier. Daar was meer ruimte voor de smederij en voor zijn werkzaamheden als hoefsmid. "Zo ging dat in die tijd. Men combineerde allerlei handel."
Van den Akker begon in het nieuwe pand ook met taxi-vervoer. "Daar was vraag naar omdat toen alleen de dokters en notarissen over een auto beschikten."
Men kon bij Automobielbedrijf Van den Akker benzine kopen. "Dat werd geleverd per krat", kijkt kleinzoon Minze geamuseerd terug. Zijn eigen eerste bedrijfswerkzaamheden bestonden uit paarden beslaan, gasflessen bij mensen thuis brengen en met het taxibusje arbeiders naar de Lauwerzeewerken vervoeren.

In 1964 werd Van den Akker dealer van de Oost-Europese automerken Scaldia en Jalta. In 1967 werden ze Renault-dealer. "In 2015 lieten we het dealerschap los. Het past niet meer bij deze tijd." Uiteraard is Renault wel één van de specialiteiten gebleven.

AutoFirst Van den Akker | Dongeradyk 4,
Dokkum | 0519-293158

Het huis waar pake Minze in 1901 startte met het bedrijf.