De Buick brandweerwagen, die vroeger dienst deed.
De Buick brandweerwagen, die vroeger dienst deed. Foto: Ingezonden

Jubileum Brandweer later dit jaar

DRACHTEN - Dit jaar bestaat Brandweer Smallingerland 250 jaar. Door corona is het jubileum uitgesteld tot de tweede helft van 2020.

Het begon allemaal in 1770. Toen werd er een inzamelingsactie gehouden om een handbrandspuit aan te schaffen en een spuithuisje te bouwen. De directe aanleiding hiervoor was het afbranden van de molen De Duiven Matte van Luitjen Theunis op 5 augustus 1769. Deze molen stond destijds aan de Zuidkade. Thans is de campingwinkel van Jaap Veneboer hier gevestigd. Bij deze grote brand werd opnieuw duidelijk dat het met de hand doorgeven van emmertjes water volstrekt onvoldoende was.

In de tweede helft van dit jaar zijn er verschillende activiteiten in en rond schouwburg De Lawei. Dit wordt georganiseerd door Stichting Buick van de Drachtster Brandweer, Smelne’s Erfskip en de Lawei. In de Lawei is dan een expositie te zien. De oude brandspuit van 1770 is er nog steeds en is samen met allerlei andere historische brandweerattributen te bewonderen in de Lawei. Zo is ook de brandspuit uit 1908 getrokken door paarden te zien en ook de gemotoriseerde brandspuit uit 1927 te bewonderen. De expositie wordt geopend door burgemeester Jan Rijpstra. Ook zijn alle huidige en oud brandweerlieden uitgenodigd om stil te staan bij dit historische gebeuren.

Anne van Zinderen, oud brandweerofficier, geeft een lezing. Hij neemt u mee in de ontwikkeling van het brandweerkorps van Smallingerland. De expositie wordt afgesloten met een grote manifestatie van de brandweer op het plein voor de Lawei. Die middag is er voor de jeugd ook een voorstelling van Brandweerman Sam.