Jitze Wagenaar in zijn flatwoning in Drachten.
Jitze Wagenaar in zijn flatwoning in Drachten. Foto: ActieF Media

Jitze Wagenaar raakte gewond door Duitse jager

DRACHTEN - Jitze Wagenaar uit Drachten, nu een tachtiger, had als kind een onvergetelijke oorlogservaring. Hij raakte lichtgewond toen een Amerikaanse bommenwerper en een Duits jachtvliegtuig in een luchtgevecht waren verwikkeld. Niet eerder vertelde hij zijn verhaal.

Jitze Wagenaar woonde indertijd in Kortehemmen, waar het incident plaatsvond. "De Dútsers holden yn dizze kontreien faak razzia's, sy sochten ûnderdûkers. Dy moasten as dwangarbeiders yn Dútslân oan it wurk foar de oarlochsyndustry. As de Dútsers kamen, waarden de tsjerkeklokken let om te warskôgjen." In laatste jaren van de oorlog, het was 1943, zag Wagenaar, toen vijf jaar, zittend in een boom, plotseling een luchtgevecht tussen een Messerschmitt-jachtvliegtuig en een Amerikaanse bommenwerper, die doelen in Duitsland had bestookt en op de terugweg was. Een aanvliegroute voor bommenwerpers lag boven Noord-Nederland.

Jitze Wagenaar, die in een pruimenboom was geklommen, zag tijdens de beschietingen dat het kanon van de geallieerde bommenwerper in stelling werd gebracht, waarna de Messerschmitt werd geraakt. Het neergehaalde Duitse toestel maakte even later een noodlanding op het zwembad in Drachten. De Duitse officier die het vliegtuig bemande raakte slechts lichtgewond (zie kleine foto).

Wagenaar liep bij dit luchtgevecht een diepe snee in zijn arm op, maar het had slechter kunnen aflopen voor hem. "It kaam troch in skampskot fan it Dútse jachtfleantúch. It blette slim. Ik gûlde fan de pine en de skrik. Letter foel it ta. Mar ús mem hie it sjoen en wie bot oandien. De dokter hat it sûnder ferdôvjen mei nille en tried tichtnaaid! Ik ha der noch altyd in groede fan, mar lêst haw ik der net fan oerholden."