Extra ondersteuning ondernemers T-'diel
en Achtkarspelen + steun sportclubs

BURGUM / BUITENPOST - De gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen komen met aanvullende maatregelen om ondernemers te ondersteunen, vanwege de strijd tegen het coronavirus.

“Waar mogelijk willen we ze tegemoetkomen met onder andere betalingsuitstel van de gemeentelijke belastingen en heffingen”, aldus beide colleges van b. en w. Achtkarspelen meldt bovendien extra maatregelen voor sportclubs.

Ondernemers kunnen vragen om uitstel van betaling (bedrijf en privé) van de gemeentelijke belastingen tot eind augustus. Dit gaat om onroerend zaakbelasting, rioolheffing, eventueel reclameheffing en afvalstoffenheffing. Uitstel aanvragen kan online.

Er worden niet opnieuw leges in rekening gebracht bij evenementen die worden verplaatst naar uiterlijk 2021. Betaalde kosten voor evenementen die definitief niet doorgaan, worden op verzoek door de gemeenten terugbetaald.

Inning van de toeristenbelasting 2019 wordt opgeschort tot 1 juli 2020. Uitstel van betaling tot later datum wel aanvragen! Alle invorderingsmaatregelen voor ondernemers zijn opgeschort tot 31 juli 2020. Hebt u als ondernemer een optie op een bedrijfskavel, dan kunt u in overleg met de gemeente deze optie verlengen.

De horecabedrijven in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel mogen overgaan op het laten afhalen of bezorgen van maaltijden. De voorschriften van het RIVM en verkeersveiligheidsregels zijn leidend. De supermarkten in beide gemeenten mogen voorlopig 24 uur per dag woren bevoorraad.
Initiatiefnemers van activiteiten en/of evenementen waarvoor al gemeentelijke subsidie was verleend, maar die zijn geannuleerd vanwege het coronavirus, worden door de gemeente(n) benaderd. Per situatie wordt bekeken of terugbetaling van subsidie aan de orde is. Dan wordt rekening gehouden met al gemaakte kosten.

'Kleine' ondernemers, zoals zzp'ers, kunnen aankloppen bij het Bureau Zelfstandigen Fryslân (BZF), dat voor de meeste Friese gemeenten de zogeheten TOZO-regeling uitvoert (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers). Aan te vragen via de website: www.bureauzelfstandigenfryslan.nl/tozo-regeling-aanvragen/.

De gemeenten hebben ook een eigen digitaal ondernemersloket aangemaakt, met veel informatie rondom Corona: www.t-diel.nl/corona en www.achtkarspelen.nl/corona. Hier vindt u, naast de gemeentelijke regelingen, ook alle landelijke en provinciale regelingen. Deze pagina wordt steeds bijgewerkt. De gemeenten sluiten nieuwe maatregelen op termijn niet uit.

Supermarkten mogen in Achtkarspelen gedurende de coronaperiode op zon- en feestdagen eerder open zijn, namelijk tussen 9.00 uur en 18.00 uur in plaats van tussen 13.00 uur en 18.00 uur.

Geen huur voor sportclubs

Huurders van gemeentelijke accommodaties in Achtkarspelen krijgen op verzoek uitstel van betaling van drie maanden. De huur van gemeentelijke sportaccommodaties door sportverenigingen en -clubs wordt tijdens de corona-sluiting niet in rekening gebracht. Ook voor pachters van de kantines van de sporthallen wordt de voorlopige sluitingsperiode tot 1 juni gecompenseerd. B. en w. van Tytsjerksteradiel zijn er mee bezig.