Bureau Zelfstandigen Fryslân:
tot dinsdag 7438 aanvragen

LEEUWARDEN - Bureau Zelfstandigen Fryslân voert voor diverse Friese gemeenten de tijdelijke 'TOZO'-steunregeling uit voor ondernemers die door de coronacrisis financieel klem dreigen te komen.

In een paar dagen tijd kwamen er al zesduidend aanvragen binnen en tot dindagochtend 7438. De eerste indruk is dat er sprake is van een "redelijke afspiegeling" per gemeente op basis van het inwonersaantal van de Friese gemeenten.

De Tozo-regeling wordt uitgevoerd op basis van de Bbz2004 / Participatiewet. Dit houdt in dat bedragen worden betaald aan de ondernemers in privé. "Dus we registreren geen bedrijven in onze administratie", meldt de woordvoerder.

De Tozo-wet is nog niet officieel van kracht. "Dat zal nog wel enkele weken duren. We verstrekken op dit moment voorschotten op basis van de participatiewet (net zoals vele andere gemeenten). Wij streven er naar om binnen twee weken de voorschotten uit te keren. De klant ontvangt meteen een bevestiging van de ontvangst van de aanvraag (direct na indiening) en op het moment van toekenning van een voorschot ontvangt de klant een brief en meteen ook het voorschot."

De Tozo-regeling kent twee onderdelen: de inkomensondersteuning en een lening ter betaling van de noodzakelijke bedrijfskosten. "De lening vanwege de bedrijfskosten kan pas worden verstrekt zodra de regeling ook daadwerkelijk is ingevoerd door het rijk. Dit geldt ook voor het toekennen van de inkomensondersteuning, maar zoals aangegeven werken we hier met voorschotten op basis van de participatiewet om klanten toch te voorzien van inkomen. Voor een lening is dat niet mogelijk."

UWV voert nieuwe
NOW-regeling uit

LEEUWARDEN - Het UWV is sinds deze week belast met de uitvoering van een nieuwe regeling voor werkgevers, ten behoeve van behoud van werkgelegenheid gedurende de coronacrisis.

Dit is de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Werkgevers kunnen sinds maandag 6 april een aanvraag doen. De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen zij hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De NOW komt in plaats van de regeling voor werktijdverkorting. De regeling werktijdverkorting is dus gestopt. Tienduizenden werkgevers in Noord-Nederland hebben al een aanvraag ingediend.