Madeleine Renz voert wortels aan de kamelen.
Madeleine Renz voert wortels aan de kamelen. "Ze zijn er gek op. Voor hen is het een soort snoep." Foto: Actief Media

Inzamelingsactie voor 'opgesloten' Circus Renz

DRACHTEN - Circus Renz Berlin heeft net als vorig jaar een 'winterverblijf' gevonden achter het Friese Paarden- en Congrescentrum in de uiterste zuidwesthoek van Drachten. Verstopt achter rijen bomen bivakkeren hier twintig leden van de circusfamilie Renz in de eigen circuswagens, met circusdieren.

Behalve de twintig familieleden annex circusmedewerkers en -artiesten, gaat het ook om twintig paarden en pony's, tien kamelen, vijftien honden (grote en kleine, voor de helft ook optredend) en een paar geiten, die normaal gesproken ook optreden.

"Maar we morgen momenteel nergens in Europa optreden. Van de gemeente (Berlijn) krijgen we te weinig geld om het circus draaiend te houden. Gelukkig is er dankzij een inzamelingsactie al wat voer beschikbaar gesteld voor de dieren. Maar het liefst zouden we naar huis gaan, naar Berlijn", vertelt Madeleine Renz, dochter van directeur Bernhard Renz, in bijna vloeiend Nederlands.

"Ons circus treedt al meer dan 35 jaar regelmatig op in Nederland. Dat zouden we dit voorjaar ook doen, maar nu met het coronavirus zijn alle optredens verboden. Gelukkig is er nu een doneeractie. We zijn blij met elke euro, maar voedsel voor de dieren en voor ons zelf, zoals groente en fruit, is ook welkom", licht Madeleine Renz toe, terwijl ze de kamelen voert met wortels. "Dat is voor kamelen net als snoepgoed, wortels hebben ze nog liever dan appels of brood."

Het is de tweede 'winter' dat ze bij het Fries Congrescentrum verblijven, maar het is de eerste keer dat ze geen optredens kunnen geven. "We moeten wel blijven oefenen, ook met de dieren", verklaart Madeleine, die zelf ook circusartiest is, "vooral met paardendressuur en ook als luchtacrobaat."

Behalve via doneeractie.nl/circus renz kon men ook via Facebook aansluiten bij de actie van Dylis Visser uit Drachten. Zij had dinsdagochtend al € 2120 euro binnen en kocht van een deel ervan een flinke lading hondenvoer, dat ze deels geschonken kreeg van Biofood. De Facebookactie liep gisteren af. "Een prachtig resultaat! Ik hoop het vandaag bij het circus te kunnen brengen, zodat het kan worden besteed aan praktische zaken zoals kosten voor de veearts en de hoefsmid," meldt Dylis Visser.

'Corona-pakket'
Smallingerland

DRACHTEN - De gemeente Smallingerland heeft een pakket aan noodmaatregelen getroffen voor ondernemers die in deze gemeente gevestigd zijn. (Daar valt Circus Renz niet onder).

Dit pakket is overzichtelijk terug te vinden op de website van de gemeente. Het begint met uitstel van betalingsverplichtingen van ondernemers aan de gemeente. Dit uitstel moeten de ondernemers aanvragen om er voor in aanmerking te kunnen komen. De gemeente poogt zelf facturen versneld te betalen. De tijdelijke inkomensondersteuning (TOZO-regeling) voor ondernemers wordt uitgevoerd door het Bureau Zelfstandigen Fryslân.