Vierdaagse schoolweek in Buitenpost

BUITENPOST - Het zijn de meest ongewone schoolweken ooit. Er is geen leerkracht, kind of ouder te vinden op openbare basisschool De Mienskip in Buitenpost tijdens de Coronasluiting. Alle 230 leerlingen volgen de thuislessen, die door de leerkrachten worden klaargezet in de online omgeving of ze werken in de kilo's aan werkboeken die zijn meegegeven.

De leerkrachten werken in de hoogste versnelling om de voortdurende stroom aan e-mails met vragen van ouders en kinderen weg te werken. Dagelijks ontvangen alle ouders een planning met de thuisopdrachten en wordt door elke leerkracht een videogesprek met de klas gevoerd. Om iedereen wat lucht te geven, de kinderen, de leerkrachten maar niet in de laatste plaats de ouders, besluit De Mienskip om vanaf deze week met een vierdaagse schoolweek te starten, zolang het thuisonderwijs noodzakelijk is.

Dicky Douma, directeur van de basisschool: “Het thuisonderwijs vraagt nogal wat van ouders." Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag geldt het gewone dagrooster met de reken- en taalopdrachten. Op woensdag is er een ‘breek in de week’, waarbij er geen huiswerk is en de leerkrachten de videogesprekken met de klas en de e-mails overslaan. Door deze breek in de week kan iedereen weer even op adem komen. Ouders kunnen zich richten op hun eigen werk, het huishouden en de verzorging van de kinderen. De kinderen kunnen even ontspannen, want deze situatie vraagt van hen nogal wat." De excellente basisschool roept ouders op om te doen wat ze kunnen, maar de lat nu niet te hoog te leggen voor zichzelf en de kinderen.