Plattegrond van de Libbe Gabriëlsplas bij Ureterp, deels bestemd voor drijvende zonnepanelen.
Plattegrond van de Libbe Gabriëlsplas bij Ureterp, deels bestemd voor drijvende zonnepanelen. Foto: Archief Actief Media

Zonneplan Opsterland kan worden vastgesteld

BEETSTERZWAAG - In het Zonneplan staan de kaders voor het aanleggen van zonnevelden. Daarbij gaat het over de landschappelijke inpassing, de betrokkenheid van de omgeving en de financiële participatie.

De gemeente volgt het provinciaal beleid en het manifest 'zonneparken Noord- Nederland', dat door onder andere de noordelijke natuur- en milieufederaties is opgesteld. Gemeente Opsterland wil in 2035 energieneutraal zijn. Eén van de pijlers daarbij is om ruimte te geven aan het opwekken van elektriciteit met zonne-energie. De voorkeur gaat uit naar zonnepanelen op daken, bedrijventerreinen, geluidswallen en verweesde gronden. Omdat daar niet genoeg elektriciteit kan worden opgewekt zijn ook zonnevelden nodig. Voor de aanleg van zonnevelden zijn kaders nodig. Deze zijn in het Zonneplan opgenomen. Het Zonneplan Opsterland sluit aan bij de gemeentelijke ambities en vervangt het ‘Ambitiedocument Zonne-energie gemeente Opsterland’ van 2016.

Het Zonneplan is met inbreng van inwoners tot stand gekomen. Eerst is advies gevraagd aan de energie-coöperaties, energie-werkgroepen, belangenorganisaties en een aantal plaatselijke belangen in de gemeente. Daarna is het besproken met belangstellenden tijdens een inloopbijeenkomst. De gemeenteraad heeft vervolgens eind 2019 het conceptplan vastgesteld. Dit heeft van 9 januari tot en met 19 februari 2020 ter inzage gelegen. In die periode zijn drie reacties binnengekomen. Deze hebben tot een vijftal kleine tekstuele aanpassingen geleid.

Het Zonneplan wordt nu ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. Na vaststelling door de raad is het definitief.