Het idee van de zomertijd ontstond in 1973 tijdens de energiecrisis.
Het idee van de zomertijd ontstond in 1973 tijdens de energiecrisis. Foto: Foto: Pixabay, Myriam Zilles

Dit weekend kunnen we weer een uurtje minder slapen… Zomertijd begint

BURGUM - In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 maart zetten we rond twee uur de klok een uur vooruit! Het is dan opeens weer drie uur MEZT (Midden Europese Zomer Tijd) in plaats van twee uur.

"Meestal worden tegen bedtijd overal in huis de klokken al een uurtje vooruit gezet", zegt Hans Molema, vrijwilliger bij Observeum museum & sterrenwacht in Burgum. "Dit betekent dat we op zondagmorgen een uurtje slaap hebben gemist…"

De omschakeling van gewone (winter)tijd naar zomertijd is in 1973 bedacht om energie te sparen. In dat jaar was er een energiecrisis. Spanje en Albanië waren in 1974 de eersten die omschakelden, Frankrijk volgde in 1976. Nederland en België deden gingen vanaf 1977 meedoen. De Bondsrepubliek en de Scandinavische landen volgden pas in 1980. De laatste landen die zomertijd invoerden waren Zwitserland, Liechtenstein en Finland in 1983) en Andorra was in 1985 de allerlaatste.

Nu wordt in West-Europa de omschakeling naar de zomertijd in het laatste weekend van maart uitgevoerd. De avonden lijken daardoor langer te duren, maar in de meest westelijk gelegen delen van Europa (Ierland en Portugal) wordt het ’s ochtends pas heel laat licht…

Voor het waarnemen van de sterrenhemel is de zomertijd een plaag: zeker in juni en juli wordt het pas heel laat donker. Hans Molema: "We zullen tot het laatste weekend van oktober moeten wachten vóór het weer vroeg donker is en de telescoop uren z’n werk doet!"