Teamleider Anneke Jonker-Nicolaas (links) en gastvrouw Akke 
Hazenberg-Boonstra voor De Skulp.
Teamleider Anneke Jonker-Nicolaas (links) en gastvrouw Akke Hazenberg-Boonstra voor De Skulp. Foto: Ingezonden

De Skulp geeft steun aan mensen met en na kanker

DRACHTEN - Vrijwel iedereen wordt direct en indirect geconfronteerd met de vreselijke ziekte kanker. Het zijn onheilstijdingen die getroffenen en hun naasten krijgen van artsen. Het slaat in als een bom. Na de diagnose verandert het leven van de patiënt, maar ook hun omgeving. Zowel de ongeneeslijke als de 'genezen' zieken hebben behoefte om in een vertrouwde omgeving buiten hun eigen kringetje hun verhaal kwijt te kunnen. Het centrum voor leven met kanker De Skulp biedt daartoe de gelegenheid.

De diagnose kanker is het begin van veel ellende. Naast ongeneeslijk zieken zijn er gelukkig steeds meer patiënten die kankervrij worden. De naweeën van de chemokuren en medische behandelingen zijn groot, zoals vermoeidheid. Het leven moet worden aangepast. De vraag rijst, hoe nu verder. In 2016 is in Heerenveen een initiatief genomen om een centrum voor leven met kanker met de naam 'De Skulp' te openen.

In 2018 is in Drachten een vestiging aan de Burgemeester Wuiteweg 85A geopend. Er zijn plannen om in Friesland meerdere vestigingen van De Skulp te openen. In Drachten is elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.30 het 'SkulpCafé', met een vrije inloop waar (ex)kankerpatiënten en aanverwanten elkaar kunnen ontmoeten. Gastvrouw Akke Hazenberg en teamleider Anneke Jonker hebben de doelstelling dat ze, samen met een tiental gastvrouwen/vrijwilligers, kankerpatiënten verlichting willen bieden. De gastvrouwen/heren hebben allen een verleden met kanker. Zij bieden een luisterend oor. In De Skulp komen mensen in alle leeftijden met allerlei vormen van kanker. Ex-longkankerpatiënte Akke Hazenberg hielp mee om een locatie in Drachten op te starten. "Ik heb ervaren dat kankerpatiënten met dezelfde problemen worstelen. Daar is niet altijd begrip voor. Ze missen een vangnet. Een gesprek kan even lucht geven."

De Skulp is een vrijwilligersorganisatie die geen medische handelingen verricht. De Skulp is aangesloten bij Instelling PsychoSociale Oncologie (IPSO), waardoor er wordt samengewerkt met hun professionals. Gastvrouwen/heren volgen vooraf een training door IPSO. Verder bevordert IPSO deskundigheid en bewaakt het de kwaliteit van dienstverlening van aangesloten leden. De Skulp heeft zijn waarde inmiddels bewezen.

Teamleider Anneke Jonker vertelt dat er wekelijks 10 tot 15 mensen in het 'SkulpCafé' binnenlopen om met elkaar en de gastvrouwen/heren in gesprek te gaan. 'Er rust een taboe op deze ziekte', leert haar ervaring. "Er wordt weinig over gepraat. We merken hier dat patiënten hieraan juist behoefte hebben". Naast het inloopcafé kan deelgenomen worden aan tal van activiteiten. Zoals workshops, lezingen, re-integratie, werk en activiteiten rond gezondheid en voeding, ontspanning, natuur en creativiteit. De Skulp is aangesloten bij Het Behouden Huys in Haren. Dit psycho-oncologisch centrum biedt professionele begeleiding aan kankerpatiënten. Met een verwijzing van huisarts of specialist kan hiervan gebruik worden gemaakt.
Iedere vrijdag is in De Skulp in Heerenveen een psycholoog van Het Behouden Huys aanwezig. Dit centrum helpt mensen om op eigen kracht de regie van hun leven te (her)nemen en antwoorden te vinden op vragen waarmee ze door kanker worden geconfronteerd.

Postadres: K. R. Poststraat 70-72, Heerenveen, 06 30567332. info@deskulp.nl www.deskulp.nl
Skulpcafé Drachten, Kiryat Onoplein 85A Drachten.