Online hebben de scholen volop mogelijkheden elkaar virtueel te ontmoeten en groepsgesprekken te houden.
Online hebben de scholen volop mogelijkheden elkaar virtueel te ontmoeten en groepsgesprekken te houden. Foto: Ingezonden

Rondom initiatieven om elkaar online te helpen

BURGUM/DRACHTEN/DOKKUM - Nu ondernemers de deuren moeten sluiten door het coronavirus en burgers zo veel als mogelijk thuis moeten blijven, ontstaan tal van bijzondere initiatieven.

Scholen creërden de afgelopen week voor hun leerlingen een veilige online werkomgeving, bijvoorbeeld !mpulse Kollum. Directeur Bea Kroeze: “We kunnen op een mooie, alternatieve manier door gaan. Coaches en leerlingen hebben contact via telefoon en conference-calls.” Het was wel even zoeken naar de mogelijkheden. Docent Nederlands Hester Hoogterp: “We leren, met vallen en opstaan, ontzettend veel. We houden contact met onze leerlingen via webcams, telefoon en e-mail. Er is ook veel contact via It’s Learning, onze elektronische leeromgeving. Online lessen geven duidelijkheid over de leerstof en met een virtueel klaslokaal missen we het sociale aspect niet.”

SeniorWeb

Zo profiteren overal in Nederland schoolkinderen, thuiswerkers en senioren van de vele digitale mogelijkheden. Niet voor iedereen is dit echter gesneden koek. Voor wie nog wel wat informatie kan gebruiken lanceerde SeniorWeb ‘Thuis online’. Op deze website staat handige stap-voor-stapuitleg over praktische zaken, zoals contact onderhouden via WhatsApp of Skype en online boodschappen doen of online leuke dingen doen. Mensen die nog geen lid van SeniorWeb zijn kunnen zich nu voor drie maanden gratis aanmelden.

Welzijnsorganisatie KEaRN

De medewerkers van KEaRN zetten zich online maar ook fysiek in om de inwoners van de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel te ondersteunen waar dat nodig is. Hoewel oogcontact tot een minimum wordt beperkt, is Kearn iedere werkdag op afstand goed bereikbaar van 9.00 tot 12.00 via 0511–465200 en online via www.kearn.nl. Op deze website worden ook allelei initiatieven verzameld, zodat mensen die hulp nodig hebben en mensen die hulp willen geven elkaar kunnen vinden.

Info via Bolwerk en Timpaan

De welzijnsorganisaties Welzijn Het Bolwerk en Timpaan Welzijn in Noardeast-Fryslân maken eveneens een overzicht van de hartverwarmende initiatieven die zij zien ontstaan, landelijk en regionaal. Ze brengen hiermee vraag en aanbod bij elkaar en verbinden mensen met elkaar waar dat niet vanzelf ontstaat. Bezoek de site www.het-bolwerk.eu

Ook mensen die graag hulp willen aanbieden maar weet niet waar ze moet zijn kunnen bij deze organisaties terecht. Welzijn Het Bolwerk is aanwezig op maandag t/m vrijdag van 9:30 – 12:00 of via 0519-292223 of info@het-bolwerk.eu; Timpaan Welzijn is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en via 0513-433933 of info@timpaanwelzijn.nl.

Livestream De Prutsers

Theatergroep De Prutsers is ook creatief. Hun voorstellingen op het podium gaan niet door, maar de groep is wel online te bekijken via een livestream op Facebook. Deze is bijvoorbeeld te zien aanstaande vrijdag en zaterdag om 20.00 uur en zondag om 15.00 uur.