Dorthee Mokkum (links) en Linda de Haan met hun 'aanschuiftheater' in de fabriek.
Dorthee Mokkum (links) en Linda de Haan met hun 'aanschuiftheater' in de fabriek. Foto: Actief Media

'De Molkfabryk' blijft actief, ondanks coronavirus

BURGUM - Zaterdag 21 maart zou 'De Molkfabryk' aan de Burgumerdaam in Burgum open dag houden. Dat gaat niet door vanwege het coronavirus, maar binnen én buiten blijven activiteiten doorgaan, onder andere in de gloednieuwe dansstudio.

Hoewel... de opbouw van het podium voor het iepenloftspul Schindlers List (half mei) lag zaterdag stil en de handel in tweedehands goederen mocht die dag ook geen naam hebben. Maar 'Cultuurlab Het Achterland' (jongerentheater) was wel aan de slag, evenals de meubelmakers Douwe Koster en Teye Jan Hooghiemstra. Ook de brocante-winkel 'Efter de heide' had de deur open. En het duo Dorthee Mokkum en Linda de Haan bereidde zich voor op kleinschalige 'aanschuifvoorstellingen' van Theater aan tafel. Voorzitter Dirk Bruinsma van stichting 'De Molkfabryk' gaf Actief een rondleiding.

"De iepen dei is ferskood nei noch ûnbekinde datum", legt Bruinsma uit. "Net ien wit ommers hoe lang 't it duorret foardat dit firus wer fuort is."
In de voormalige zuivelfabriek is al veel geïnvesteerd om zowel buiten- als binnenkant toonbaar en bruikbaar te maken. Maar lang niet alles is klaar. "It giet yn totaal om miljoenen euro's. Mei allerhanne subsydzjes moat it mooglik wêze om fan dizze 22.000 kante meter in broeinêst fan kreativiteit te meitsjen", verklaart Bruinsma.

In een klein deel van de fabriek zal 'Burning baarch' van Folkert Beetstra zich vestigen. Dit is een ambachtelijke barbecue-cateraar. En Bruinsma is op zoek naar een horeca-ondernemer, die een goed restaurant in het complex wil beginnen.
In het hart van het gebouw is een qua oppervlak en hoogte zeer geschikte ruimte voor een theater, vindt Bruinsma.