De bouw van de nieuwe sporthal Nije Westermar in Burgum is één van de projecten die financiële steun krijgt.
De bouw van de nieuwe sporthal Nije Westermar in Burgum is één van de projecten die financiële steun krijgt. Foto: Actief Media

'Regioboard Noordoost Fryslân' geïnstalleerd

OENTSJERK - De regio Noordoost Fryslân heeft er een nieuw semi-overheidsorgaan bijgekregen: de 'Regioboard'. Dit 'hoogste orgaan' van de 'Versnellingsagenda' van deze regio werd woensdag 11 maart in Stania State in Oentsjerk geïnstalleerd.

De 'Regioboard' bestaat uit negen leden uit drie sectoren - overheid, onderwijs en ondernemers - en wordt geleid door een onafhankelijk voorzitter, namelijk Mirjam de Meijer (70), een ervaren bestuurster in vooral de provincie Groningen, die daar bijvoorbeeld twaalf jaar gedeputeerde was en die net, na tien jaar, was afgetreden als voorzitter van het Nationaal Park Lauwersmeer.

"Ik wilde daarna geen nieuwe functie meer, maar toen ze me hiervoor vroegen, vond ik het toch wel heel aantrekkelijk! Het is voor hooguit een dag per week. Ik ken het gebied en de mensen goed en vindt dat die het verdienen om een goede toekomst tegemoet te zien. Daar wil ik me voor inzetten", zegt mevrouw De Meijer.

De leden van de Regioboard Noordoost Fryslân zijn, vanuit de overheid: de burgemeesters Jeroen Gebben (Tytsjerksteradiel) en Johannes Kramer (Noardeast-Fryslân) en gedeputeerde Klaas Fokkinga. Vanuit de ondernemers: Bert Spijksma, Annelie Bleckman en Tineke de Vries. Vanuit het onderwijs: Gerard Janze, Remco Meijerink en Jan van Iersel. De directeur van de 'Versnellingsagenda' is Dirk Minne Vis.

Mevrouw De Meijer over de taakverdeling: "De stichting en de medewerkers daarvan, voorop directeur Vis, moeten het echte werk doen. De Regioboard is weliswaar het hoogste orgaan, maar komt - als ik me niet vergis - maar vier maal per jaar bijelkaar. En ik mag het 'uithangbord' zijn van de organisatie."