Elf energiegroepen in twee gemeenten actief

BURGUM - Binnen de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zijn volgens deze gemeenten elf groepen van bewoners en/of bedrijven bezig om te proberen over te schakelen van fossiele naar 'groene' energie.

De oudste is wellicht Trynergie in de Trynwâlden. Deze coöperatie timmert al meer dan vijf jaar aan de weg, vooral met woningisolatie en met zonnepanelen op daken. De landelijk bekendste is de Enerzjy Koöperaasje Garyp (EKG), dankzij het grootste coöperatieve zonnepanelenpark op de vaste wal in Nederland. Garyp wil bovendien de eerste 'gasloze' plaats van Nederland worden.

Andere groepen in Tytsjerksteradiel: Warmtenet in Ryptsjerk, Energiek Hurdegaryp, Energiegroep Burgum, Energiewerkgroep Suwâld, 'Enerzjyk' in Eastermar ('de wind' mee dankzij het winnen van de Postcodeloterij ruim twee jaar geleden) en energiecoöperatie De Sinneskeppers in Jistrum.

In Achtkarspelen zijn nu drie van dit soort groepen in de weer: Enerzjykoöperaasje Harkema, Duurzaamheidswerkgroep Augustinusga en Energiecoöperatie Buitenpost. De beide gemeenten hebben het streven in 2040 "van het gas af" te zijn.