Alet Lenderink geeft een energiebespaar-
pakket aan de heer Barkmeijer uit Drachten.
Alet Lenderink geeft een energiebespaar- pakket aan de heer Barkmeijer uit Drachten. Foto: Ingezonden

Energiecoaches zijn aan de slag

DRACHTEN - Inwoners van Smallingerland kunnen sinds kort advies aanvragen bij energiecoaches over hoe ze op verbruik kunnen besparen wat betreft gas, elektriciteit en water. Ook wordt gekeken naar het aanbrengen van middelen die meteen zorgen voor energiebesparing en daarmee ook voor kostenbesparing.

De gemeente Smallingerland geeft alvast enkele tips die zonder geld te investeren, kunnen worden toegepast: de thermostaat lager zetten voor je gaat slapen of de deur uitgaat, het sluiten van deuren van ruimtes die je niet gebruikt, minder vaak en/of korter douchen en minder heet (kleding) wassen. Wie dit blijvend toepast, bespaart al snel tien procent in vergelijking met de oude gewoonten, aldus de gemeente.

Daar komt bij dat Smallingerland een bedrag van een half miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor het verstrekken van 'zachte' leningen, bedoeld om te investeren in energiebesparing en schone(re) energie. Deze 'duurzaamheidslening' bedraagt minimaal 2.500 en maximaal 15.000 euro. Voor de aanschaf van zonnepanelen kunt u maximaal 7.500 euro lenen, met een looptijd van tien jaar. Voor leningen tussen 7.500 en 15.000 euro geldt een looptijd van vijftien jaar. Zie: www.smallingerland.nl