Marc is sterk betrokken bij de zadenbibliotheek in Passiflora in Drachten.
Marc is sterk betrokken bij de zadenbibliotheek in Passiflora in Drachten. Foto: Actief Media

Passiflora van Talant Drachten nu ook zadenbieb

DRACHTEN - Passiflora aan de Akkers 5 in Drachten, onderdeel van Talant, is sinds vorige week ook zadenbibliotheek. Tegen bescheiden tarieven kun je er zaden 'lenen', met als tegenprestatie dat je (later) geproduceerde zaden teruggeeft. De zadenbibliotheek heeft al diverse vestigingen verspreid over Friesland, sinds kort dus ook in Drachten.

Andere vestigingen in de regio vindt u onder andere in Beetsterzwaag, Buitenpost, Burgum, De Westereen en Leeuwarden (twee locaties). Van de zadenbibliotheek kan iedereen gratis lid worden. De inbreng van de leden bestaat uit het terug leveren van zaden aan de bibliotheek. Dat hoeven niet de zaden te zijn van dezelfde soort als die je van deze 'bieb' leent. Juist de verscheidenheid maakt de zadenbibliotheek aantrekkelijk, is het idee achter deze formule.

Verscheidenheid

Die verscheidenheid vind je ook bij Passiflora in Drachten, de nieuwste 'vestiging' van de zadenbibliotheek Fryslân. Passiflora is onderdeel van zorgbedrijf Talant. Er werken in deze vestiging ongeveer dertig medewerkers, allemaal met 'afstand’ tot de reguliere arbeidsmarkt'. Maar ook allemaal met passie voor hun werk 'in het groen' en voor elkaar. Vandaar de toepasselijke naam Passiflora.

Actief sprak met enkelen van hen. Jacob mag graag zagen en snoeien. Ook onkruid wieden behoorde én behoort tot zijn takenpakket. "Ik werk hier vijf dagen per week en vind het leuk werk", zegt Jacob.

Geart geeft gasten soms een rondleiding door de tuin, die hij graag de 'Hof van Eden' noemt. Marc heeft veel voor de zadenbibliotheek gedaan. Hij 'zat' ook al in de zaden, want Passiflora verkoopt zelf ook zaden. Bovendien werkt het bedrijf samen met andere bedrijven in de groensector.

Passiflora werkt zonder bestrijdingsmiddelen, vertelt begeleider Tijs Venema, die zelf een tuinbouw-achtergrond heeft. Hij noemt enkele voorbeelden van zaden of (eetbare) planten die bij Passiflora gekocht of geruild kunnen worden: daslook (soort uitjes), aardpeer, basilicum, aardbei en bieslook.

Het Drachtster bedrijf zou vrijdag meedoen aan NL Doet en zaterdag aan de Noordelijke zadenmarkt, dit keer in Frederiksoord. Maar beide activiteiten zijn afgelast als gevolg van het coronavirus. De zadenbieb blijft echter gewoon doordraaien, vijf werkdagen per week, net als de rest van de Passiflora. Daar wordt bijvoorbeeld ook veel stookhout gehakt en gedroogd, en verkocht aan klanten in heel Friesland.

De zadenbieb en de Passiflora worden ook gesteund door 'tuinambassadeurs' en door een twaalftal vrijwilligers, vertelt Tijs Venema. De 'ambassadeurs' proberen inwoners van Smallingerland over te halen om (een deel van) hun tuinverharding, zoals tegels en/of stenen, te (laten) vervangen door bloemen en planten.

De internationale 'biodiversiteitsdag' is een andere activiteit waar Passiflora bij betrokken is. Als het coronavirus geen roet in het eten gooit, wordt die gehouden op 22 mei, onder andere in samenwerking met Intratuin in Drachten. Daar wil Passiflora ook aan meedoen.