Bij NHL Stenden was de bekendmaking van de finalisten VFO 2020. V.l.n.r. Jan Baljeu (Friesland Lease), Sander de Rouwe (vz jury), Sytse Oreel (Oreel Groep) en Jehannes Bottema (Spinder Dairy Housing Concepts).
Bij NHL Stenden was de bekendmaking van de finalisten VFO 2020. V.l.n.r. Jan Baljeu (Friesland Lease), Sander de Rouwe (vz jury), Sytse Oreel (Oreel Groep) en Jehannes Bottema (Spinder Dairy Housing Concepts). Foto: Simon Bleeker

Finalisten van Friese Onderneming 2020

LEEUWARDEN - Friesland Lease uit Drachten, Oreel Groep uit Hallum en Spinder Dairy Housing Concepts uit Drachten zijn de trotse finalisten van de Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar (VFO) 2020. Maandag 2 maart streden zes genomineerde ondernemingen voor een finaleplaats.

Het proces om tot één winnaar te komen, is gestart met een lange ‘pitchlijst’. Deze lijst is gebaseerd op aangedragen ondernemingen. Zowel gemeenten, ondernemersverenigingen en ondernemers dragen iemand – of zichzelf – voor. Een werkgroep draagt uiteindelijk zes finalisten voor aan de jury. Na het formele “ja” hebben de genomineerden meegedaan aan de Business Maturity Model (BMM) Scan van Deloitte. Die scan beoordeelt de “volwassenheid” van de genomineerde ondernemingen op het gebied van strategie, mate van innovatie, bedrijfsvoering en financiële resultaten van de deelnemende bedrijven. Dat laatste onderdeel is vervolgens nader uitgediept door financiële specialisten van de Rabobank.

Naast alle kerngegevens die uit de BMM-scan kwamen, de cijfermatige onderbouwing en de presentatie heeft de jury zich bij haar beoordeling laten inspireren en leiden door de innovatie en inventiviteit binnen de bedrijven. Door de mate waarin de bedrijven offensief kansen weten te creëren en benutten die zich aandienen door veranderende (markt)omstandigheden. Door een duurzaam beleid ten aanzien van het menselijk kapitaal én de omgeving en de mate waarin de (financiële) resultaten daarvan inzichtelijk zijn.

In aanloop naar de finale op dinsdag 7 april bezoekt de jury alle drie de finalisten voor een verdieping in de bedrijfsvoering, het product, de markt en de mensen die er werken.