Rineke Douma, Aukje Postma, Giny Luimstra en Klaas van der Schuit, namens de Historische Kring Gerkesklooster-Stroobos en dorpshuis De Gasterij Rehoboth in de tentoonstelling over de oorlogstijd die nu al is ingericht in de oudheidskamer in Gerkesklooster.
Rineke Douma, Aukje Postma, Giny Luimstra en Klaas van der Schuit, namens de Historische Kring Gerkesklooster-Stroobos en dorpshuis De Gasterij Rehoboth in de tentoonstelling over de oorlogstijd die nu al is ingericht in de oudheidskamer in Gerkesklooster. Foto: Actief Media

Belangrijk om 75 jaar vrijheid door te geven

GERKESKLOOSTER/STROOBOS - Diverse Friese dorpen gaan in het jubileumjaar 2020 extra aandacht besteden aan Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. In april is het 75 jaar geleden dat Friesland werd bevrijd van de Duitse bezetting. Gerkesklooster-Stroobos pakt het groots aan.

Historicus en schrijver Klaas van der Schuit is twee jaar bezig geweest met het optekenen van oorlogsverhalen uit zijn dorp. Hij interviewde dorpsgenoten die de oorlog hebben meegemaakt, van verzetsstrijders en Joden tot NSB-ers en evacué's die in het tweelingdorp onderdak vonden. De verhalen bundelde hij in een boek. Het eerste exemplaar wordt op 15 april in de Hervormde Kerk uitgereikt aan burgemeester Oebele Brouwer.” Bestel 'De Tweede Wereldoorlog 1940-1945 - Gerkesklooster Stroobos' via k.schuit1@chello.nl.

Omdat Van der Schuit het belangrijk vindt dat ook de jeugd deze verhalen kent, gaat hij naar de basisscholen in het dorp om mondeling te vertellen wat hij weet. Bijvoorbeeld de oorlogsgeschiedenis van Blauforlaet. De brug speelde een belangrijke rol in de laatste oorlogsdagen. Verzetsmensen wisten de Duitsers op de brug te overmeesteren en zelf de brug te bezetten. "Dat was belangrijk omdat de bevrijders daardoor het kanaal konden oversteken", vertelt Van der Schuit. Foto's uit die tijd illustreren de bijzondere situatie die nu nog jaarlijks wordt herdacht bij de Dodenherdenking op 4 mei. "De leerlingen van de basisscholen uit Augustinusga hebben het monument bij Blauforlaet geadopteerd, maar dit jaar betrekken we ook de jeugd uit Gerkesklooster-Stroobos en Kootstertille erbij", vertelt werkgroeplid Rineke Douma. De leerlingen bezoeken ter voorbereiding een aantal oorlogsmusea.

Naast de leden van de Stichting Historische Kring zijn ook de beheerders van dorpshuis De Gasterij Rehoboth overtuigd van het belang dat '75 jaar vrijheid' wordt doorgegeven. Beheerder Aukje Postma: "We gaan rondom het dorpshuis een legerkampement inrichten met oude voertuigen en poppen in legeruniformen. We serveren eten dat gebruikelijk was in de oorlog en gaan oorlogskoek bakken. Doel is de tijd van toen beleven."