In de bibliotheek in Burgum kunnen zaden worden geleend.
In de bibliotheek in Burgum kunnen zaden worden geleend. Foto: Ingezonden

Boekenweekvoorstelling en zaden dbieb Burgum

BURGUM - Van 7 tot en met 15 maart is de landelijke Boekenweek, met als thema ‘Rebellen en dwarsdenkers’. De messcherpe pen van de rebel en de ideeën van de dromerige hebben altijd ons denken beïnvloed en zetten aan tot nadenken. Schrijvers Baukje Zijlstra en Sytse Jansma gaan op 19 maart in dbieb Burgum op zoek naar de grenzen van hun leef- en denkwereld en verkennen de rol van taal in dit proces.

Zorgt taal voor verbinding of juist begrenzing? En wat doet het met je als je grensganger bent in je eigen leven? Schrijver en beeldend kunstenaar Sytse Jansma publiceerde twee dichtbundels en een prentenboek. In 2018 reisde hij naar het International Kistrech Poetry Festival in Kenia. Zijn ervaringen bracht hij samen in de verhalenreeks ‘Kenia-Kozelek’. Baukje Zijlstra is schrijver en redacteur en publiceerde onder andere Ensafh en Revisor. Ze won prijzen voor zowel haar Nederland- als Friestalige verhalen. De literaire voorstelling 'Grinsgongers' is op 19 maart om 20.00 uur in dbieb Burgum. Kaarten zijn verkrijgbaar via dbieb.nl/boekenweek.

Zadenbibliotheken

Vanaf zaterdag 7 maart kun je in dbieb Burgum, Stiens en Grou niet alleen boeken lenen, maar ook zaden van groenten, kruiden en bloemen. Dit is een initiatief van Stichting Zadenbibliotheek Fryslân en is kosteloos. Je kunt de zaden lenen zonder uitleentermijn of boetes. De Zadenbibliotheek werkt vanuit honderd procent vertrouwen. De geleende zaden zaai je in je tuin of in een bak op je balkon. Van de planten die daar opkomen, laat je tenminste één plant bloeien en in zaad schieten. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Als gratis lid van de Zadenbibliotheek krijg je in het najaar via een nieuwsbrief een oproep de geoogste zaden in te leveren. Jouw zaden worden dan toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers.