Dankzij bemaling is het waterpeil in de Ryptsjerksterfeart weer iets gezakt.
Dankzij bemaling is het waterpeil in de Ryptsjerksterfeart weer iets gezakt. Foto: Actief Media

Wetterskip in actie voor (droger) Ryptsjerk

RYPTSJERK - Woensdagavond 4 maart is er in dorpshuis De Einekoer in Ryptsjerk een bijeenkomst over plannen van Wetterskip Fryslân voor verbetering van oevers en keringen in en rond Ryptsjerk.

Wetterskip Fryslân verbetert in de tweede helft van 2020 een deel van de oevers en keringen in Ryptsjerk "voor nu en de toekomst". De informatiebijeenkomst is voor belanghebbenden, om de huidige situatie en de verbeterplannen te bespreken.

Het gaat zowel om de waterkeringen en -oevers in als bij het dorp Ryptsjerk. Het dorp en omgeving is een deelgebied van het oevers- en keringenproject Leeuwarden-Oost. Voorop staat het beperken van de wateroverlast. In Ryptsjerk Noordoost komen wellicht natuurvriendelijke oevers, die de ecologische waterkwaliteit dienen te verbeteren.

De verbeteringen kunnen bestaan uit werkzaamheden, een administratieve wijziging of een beheermaatregel. "Denk bijvoorbeeld aan het leggen van zandzakken bij extreem hoge waterstand", vertelt woordvoerster Merel Bot.

In Ryptsjerk zal het werk volgens planning na de zomervakantie beginnen. Voor de vakantie moet het uitvoeringsplan nog in detail worden uitgewerkt. Daartoe is ook de bijeenkomst in De Einekoer van belang, meldt het waterschap.

De informatiebijeenkomst duurt van 19.30 tot circa 21.00 uur, in dorpshuis de Einekoer aan de Heermawei 3 in Ryptsjerk. Daar presenteert Wetterskip Fryslân de huidige situatie, de verbeterplannen en gaat graag het gesprek aan met de aanwezigen. Belanghebbenden kunnen vervolgens zowel gezamenlijk als in één-op-één-gesprekken vragen stellen, meldt woordvoerster Merel Bot. Aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig.