Versailles, waarover Rudolf Nammensma een luisterlezing houdt.
Versailles, waarover Rudolf Nammensma een luisterlezing houdt. Foto: Ingezonden

Rudolf Nammensma over Versailles

FEANWALDEN – Bij velen is onbekend dat het paleis van Versailles een belangrijke rol gespeeld heeft in de historie van de klassieke muziek. Om welke muziek het gaat en wat de rol van de praalzieke Zonnekoning Lodewijk XIV was, vertelt Rudolf Nammensma tijdens de luisterlezing ‘Versailles’ op donderdag 12 maart in de Schierstins vanaf 20.00 uur.

Rudolf Nammensma kan als de bekendste deskundige van de klassieke muziek in Friesland worden beschouwd. In de Schierstins vertelt Nammensma aan de hand van de muziek die in die tijd in of buiten Versailles werd gespeeld over de omvang van zowel de rol van deze Franse vorst als die van zijn opvolgers. Daarbij laat Nammensma de anekdotes niet achterwege. Nammensma toont foto’s en laat muziekfragmenten horen.

De periode van circa 1650 tot 1750 wordt als het tijdperk van de klassieke Franse muziek beschouwd. De Franse muziek heeft in deze periode zijn eigen gezicht ontwikkeld, ondanks voortdurende Italiaanse invloed. De dominerende persoonlijkheid van Lodewijk XIV, en later in mindere mate die van Lodewijk XV, droeg ertoe bij dat het muzikale leven zich ging concentreren rondom het Franse hof. De majestueuze, plechtige stijl van Versailles drukte zijn stempel op met name de klassieke Franse opera en de kerkmuziek. Verdere informatie en reserveringen: www.schierstins.nl, info@schierstins.nl en tel. 0511-472937.