Burgemeester Jeroen Gebben verdedigt het winkeltijdenvoorstel.
Burgemeester Jeroen Gebben verdedigt het winkeltijdenvoorstel. Foto: Actief Media

Winkeltijden T'-diel iets verruimd

BURGUM - De winkeltijden in Tytsjerksteradiel worden verruimd zoals door b. en w. voorgesteld: ook tijdens Pasen en Pinksteren mogen winkels open zijn, tussen zes uur 's ochtends en tien uur 's avonds. Dit vooral vanwege de toeristen.

Het komt er op neer dat de winkels op Nieuwjaarsdag en Eerste Kerstdag gesloten moeten blijven en alle overige dagen open mogen zijn. Dit besloot de gemeenteraad donderdagavond.
Over 4 mei ontstond verwarring. B. en w. hadden die datum (nationale herdenking van oorlogsslachtoffers, 's avonds acht uur) niet apart vermeld. Landelijk geldt dan een sluitingstijd van 19.00 uur, zodat alle winkelpersoneel in beginsel op tijd bij een herdenking kan zijn. Maar volgens de website van de rijksoverheid mogen gemeenten hier van afwijken. Dit laatste zal in Tytsjerksteradiel vermoedelijk niet gebeuren, gelet op de discussie in de raadsvergadering.

Een voorstel van de VVD: 'alle winkels in Tytsjerksteradiel mogen elke dag open zijn tussen zes uur 's ochtends en tien uur 's avonds', haalde het niet (8 voor, 14 tegen). Dat gold ook voor een CDA-voorstel, Eerste Paasdag uit te sluiten (ook 8 voor, 14 tegen). Tegen het collegevoorstel stemde daarna alleen de ChristenUnie (twee stemmen).