Een volle raadszaal, dinsdagavond in Drachten. Op de voorgrond ELP-
ractievoorzitter Yntze de Vries.
Een volle raadszaal, dinsdagavond in Drachten. Op de voorgrond ELP- ractievoorzitter Yntze de Vries. Foto: Actief Media

Raad Smallingerland is voor zakencollege

DRACHTEN - De gemeente Smallingerland dient een 'zakencollege' te krijgen. Op drie CDA-stemmen na heeft de gemeenteraad hier dinsdagavond bijna unaniem voor gekozen. De voorzitter (burgemeester Jan Rijpstra) en de griffier krijgen het voortouw voor het selectie- en benoemingsproces.

Aanleiding is het rapport dat 'verkenner' Ton Baas (VVD) onlangs uitbracht, waarin hij adviseert tot een zakencollege te komen. Dit omdat het wantrouwen regeert in Smallingerland: "tussen raad en college, tussen coalitie en oppositie, tussen coalitiepartijen, tussen collegeleden onderling en in de organisatie."

CDA-fractievoorzitter Karin van der Velde-Ronda had nog graag twee weken onderling overleg willen voeren, om alsnog een nieuw meerderheidscollege te kunnen kiezen. Ze had daartoe in het begin van de raadsvergadering een voorstel ingediend, maar in het tweede deel van de discussie trok ze dit voorstel in, omdat het geen steun kreeg van de overige fracties.

Fractievoorzitter Yntze de Vries (ELP) poogde een meerderheid te krijgen achter het idee om het 'Hoofdlijnenakkoord' van het college en de coalitie als 'basis' te laten dienen voor ook de komende twee jaar in de raad. Michiel Schrier (SP leek daar wel in mee te willen gaan, maar oud-wethouder Ron van der Leck (D66) vond dat er dan "hier en daar flink wat aanpassingen nodig zijn."

Het debat en het raadsbesluit zijn de uitkomst van de verkenning van Ton Baas over de ontstane situatie, nadat de PvdA zich uit het college had teruggetrokken. Aanleiding: gebrek aan vertrouwen in coalitiepartij ELP onder leiding van Yntze de Vries. Baas stelt dat de ELP zich de afgelopen paar jaar bleef gedragen als oppositiepartij.