"College loopt vooruit op raadsbesluiten"

BURGUM - B. en w. van Tytsjerksteradiel lopen vooruit op besluiten die de gemeenteraad nog moet nemen. Dat betreft de verordeningen 'Maatschappelijke participatie' en 'Individuele inkomenstoeslag'.

Het college heeft een voorgenomen wijziging opgenomen in de Minimagids 2020, die ook op de website van de gemeente Tytsjerksteradiel te vinden is. Dat betreft de verlaging van de toegangsgrens van 120 naar 110 procent.

Dit stellen de fracties van GroenLinks, PvdA, VVD en Partij voor de Boeren in schriftelijke vragen aan b. en w. Ze vragen waarom het college op het vaststellen van deze verordeningen vooruit loopt en of dit formeel wel kan. Ze willen ook weten of de verordeningen - als ze eenmaal zijn vastgesteld - met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020 in werking kunnen treden. Dit laatste kan volgens de vragenstellers alleen om bijzondere redenen. Daarom willen ze weten wat die redenen zijn en of de werkwijze van het college juridisch en bestuurlijk juist is.

In het voorjaar (april) komt de Verordening Individuele Inkomenstoeslag weer op de agenda van de gemeenteraad, dan samen met de raad van Achtkarspelen.