Wethouders en SWA in 'waterstofhuis'

BUITENPOST - Twee wethouders van Achtkarspelen - Margreet Jonker (CU) en Jouke Spoelstra (CDA) - zijn samen met medewerkers van Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA) op bezoek geweest in het Innovatiehuis op Goeree Overflakkee: een modelwoning die wordt warm gehouden met 'groene' waterstof.

In deze woning zijn ook nog diverse andere vernieuwingen toegepast. Zoals bijvoorbeeld: een douche met een zelfreinigend watersysteem, accu’s waarin de energie van pv-panelen wordt opgeslagen, een trap waarvan de treden oplichten als je erover heenloopt, een wasmachine die pas aangaat wanneer de stroom het goedkoopst is. Een computer stuurt deze systemen allemaal aan.

De zonnepanelen op het dak leveren elektriciteit. Een deel wordt meteen gebruikt voor de stroomvoorziening. En een deel wordt in een elektrolytisch proces omgezet in waterstof. De warmte die daarbij vrijkomt, wordt gebruikt voor het warme water. Als er geen zonlicht is, wordt de opgeslagen waterstof met een katalysator weer omgezet in water. Daarbij komt elektriciteit en ook weer warmte vrij. Beide worden weer gebruikt in de woning.
Veiligheid was en is een heel belangrijk criterium in de woning. Er moesten zelfs nieuwe regels gemaakt worden, opdat de veiligheid goed geborgd is.

De ontwikkelaars willen het gebruik van waterstof graag breder inzetten, bijvoorbeeld voor een hele wijk. SWA en de gemeente Achtkarspelen denken 'luidop' na over een soortgelijke aanpak, vandaar dit werkbezoek.