Tjerk Dijkstra van Accénto in Damwâld heeft vaak originele ideeën voor keukenontwerpen.
Tjerk Dijkstra van Accénto in Damwâld heeft vaak originele ideeën voor keukenontwerpen. "Fijn voor die klant is ook dat we met eigen mensen die keukens monteren." Foto: MMD Fotografie

Keuken-designers met een achtergrond in de bouw

DAMWALD - De keukenopstellingen in de showroom van Accénto in Damwâld zijn alles behalve standaard. "We verkopen echter óók wel standaardkeukens van bijvoorbeeld een goede prijsvechter", zegt eigenaar Tjerk Dijkstra. "Wat je ziet is onze passie voor keukens. We hebben een bouwkundige achtergrond en oog voor design. Ik ontwerp keukens. Mijn zoon en schoonzoon kunnen alles maken."

Accénto is een keukenzaak die zich in 2017 vestigde in Damwâld. Eigenaar Tjerk Dijkstra is een timmermanszoon die bouwkunde studeerde en zich daarna omschoolde tot makelaar. Tijdens die omscholingsperiode was hij verkoper in een keuken- en sanitairzaak. Het ontwerpen van keukens bleef hij hobbymatig doen, ook toen hij al jaren makelaar was.
Nadat zijn schoonzoon Erik Bosma achter het makelaarskantoor een timmermanswerkplaats opende, ontstond het idee om samen met hem én zijn zoon Biense een eigen keukenzaak te beginnen, naast de makelaardij.

Bouwkundig onderlegd

"De jongens hebben enorm veel plezier in hun werk", vertelt Tjerk. Terwijl hij in de showroom aan de Doniawei 85 klanten rondleidt en in samenwerking met hen de mooiste ontwerpen tot stand brengt, monteren Erik en Biense op locatie de bestelde keukens. "Het komt geregeld voor dat ze de gehele werkweek bij dezelfde klant aan de slag zijn", zegt Tjerk. "Soms voeren ze volledige verbouwingen uit rondom de keuken. Omdat ik bouwkundig tekenaar ben en de jongens erg handig, kunnen we behalve uw keukenmonteur ook uw aannemer zijn."

Accénto ontzorgt de klant

Klanten van Accénto kunnen compleet worden ontzorgd. "Ze zoeken een keuken uit, zeggen wanneer ze die willen hebben opgeleverd en wij redden ons ermee. Omdat Erik en Biense alles zelf doen, hoeven ze de werkzaamheden niet af te stemmen met een externe timmerman, elektricien of stukadoor. "Ze genieten van hun werk omdat ze de ene dag de slopershamer hanteren en de andere dag de timmermanshamer. De ene dag trekken ze elektriciteitskabels en de andere dag stucen ze een muur. De ene dag zetten ze tegels of leggen pvc-vloeren en de andere dag installeren ze een kookeiland. Die variatie houdt hen scherp en enthousiast."

Standaard- of maatwerkkeukens

Variatie in het werk is er ook omdat geen keuken gelijk is. Accénto is dealer voor drie keukenfabrikanten. Een daarvan is de al genoemde prijsvechter die kwalitatief prima materiaal levert, maar een beperktere keus biedt in frontjes, kastjes en kleuren. "We hebben echter ook een keukenleverancier in het hogere segment die zoveel keus en maatwerk levert dat er geen nee te koop is. En het is ook nog zo dat als onze klanten iets willen dat de keukenfabrikanten niet leveren, we het zelf kunnen maken in de houtwerkplaats."

Van ontwerp tot oplevering

Klanten komen bij Accénto vaak binnen met een idee. Ze hebben bijvoorbeeld plaatjes bij zich van een keuken die ze mooi vinden of bepaalde kleuren. "Ik neem voor iedere klant en het bijkomende tekenwerk ruim voldoende tijd", zegt Tjerk. "Ik vraag wat voor soort keukengebruikers ze zijn en welke eisen ze stellen. Naast hun eigen ideeën kom ik dan vaak met aanvullende ideeën. Mensen vinden het geweldig dat wij zo meedenken. Ze vinden het ook mooi dat wij met eigen mensen de keukens plaatsen. Op onze beurt vinden wij het fijn dat we mooie, goede keukens opleveren en onze klanten daarbij volledig ontzorgen."

Accénto | Doniawei 85, Damwâld | www.accentokeukens.nl