Nachtmuziek, een wandkleed van Jantsje Oost-de Vlas.
Nachtmuziek, een wandkleed van Jantsje Oost-de Vlas. Foto: Jantsje Oost-de Vlas

Wandkleden in Grote Kerk Drachten

DRACHTEN - In de Grote Kerk van Drachten zijn op zaterdagmiddagen vanaf 29 februari tot en met 11 april veertien wandkleden te bezichtigen die zijn geïnspireerd op de Rede van Seattle in 1854.

De wandkleden zijn gemaakt door Jantsje Oost-de Vlas uit Buitenpost. Zij geeft op donderdag 27 februari om 20.00 uur een toelichting op haar kunstwerken en de Rede van Seattle. Toegang is gratis, zowel bij de lezing als bij de expositie.

In 1854 wilde de Amerikaanse regering het land van de Duwamish en Suquamish-indianen kopen, waarbij de indianen gedwongen werden om zich in reservaten terug te trekken. Het opperhoofd Seattle, naar wie later de gelijknamige stad vernoemd is, hield een indrukwekkende rede waarin hij voorspelde wat de blanke man met de natuur zou doen. Die rede kan worden samengevat met de vraag: ‘Hoe kun je de lucht bezitten?’

Met deze expositie wil de Grote Kerk zich bezinnen op onze omgang met de Schepping. Centraal staat daarbij de vraag: ‘Is de milieuproblematiek uitsluitend een zaak voor de politiek en de techniek, of speelt de joods-christelijke ethiek hierin ook een rol?’ Rond deze expositie zijn activiteiten georganiseerd om met deze vraag aan de slag te gaan, zoals een studiegroep rond Groene Theologie en een bezinningswandeling in het Reidingpark. Creatief omgaan met de schepping is een joods-christelijke waarde. Daarom kunnen bezoekers van de tentoonstelling ideeën inbrengen over hoe we beter met ons milieu kunnen omgaan. De kerk is steeds open van 13.30 tot 17.00 uur. Tussen 16.00 uur en 16.30 is er live muziek, behalve op 11 april, Stille Zaterdag.