Het radioprogramma 'Op 'e Hichte' op zaterdagochtend van 10.00 - 12.00 uur. Rechts de presentatoren Wietske Poelman en Luc Tuinstra.
Het radioprogramma 'Op 'e Hichte' op zaterdagochtend van 10.00 - 12.00 uur. Rechts de presentatoren Wietske Poelman en Luc Tuinstra. Foto: Ingezonden

RTV NOF en RTV Kanaal 30 fuseren wellicht

DE WESTEREEN / BURGUM - De lokale omroepen RTV NOF (Dantumadiel en Noardeast Fryslân) en RTV Kanaal 30 (Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel) zullen wellicht nog dit jaar fuseren. Ze hebben een akkoord op hoofdlijnen bereikt.

Daarmee blijven de beide studio's, in De Westereen en in Burgum, in werking. Ook de beide gemeenten waar de zenders zich in de eerste plaats op richten - Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel - blijven als het ware de doelgebieden. Met een algehele fusie is dit het beste te garanderen, vinden de beide besturen. "Door deze fusie zullen de organisaties geheel in elkaar overvloeien en onder één gezamenlijk bestuur opereren. In de praktijk betekent dit in ieder geval dat beide studio’s (in Burgum en de Westereen) operationeel blijven en de vele vrijwilligers in hun eigen directe omgeving werkzaam (kunnen) blijven. Zorgvuldigheid staat daarbij voorop. Verdere details zullen in de loop van het proces duidelijk worden", aldus de beide besturen.

Voorzitter Marco Keizer van RTV NOF: “Lokale omroepen zullen meer en meer een journalistieke functie vervullen. Door de pilot van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek konden we al een hele slag maken, maar door de krachten met RTV Kanaal 30 te bundelen kunnen we pas echt zorgen voor een sterke en toekomstgerichte streekomroep voor heel Noordoost Fryslân."

Zijn collega Lutske van der Wal (RTV Kanaal 30) is blij dat de omroepen elkaar hebben gevonden. “Als je al zo lang samenwerkt (zeven jaar; red.), kom je op een gegeven moment uit bij de vraag hoe de continuïteit en het plezier van de medewerkers behouden kunnen blijven. Voor ons is het belangrijk dat onze medewerkers door kunnen gaan met wat ze gewend zijn: zich met hart en ziel inzetten voor hun lokale omroep."