Kritetoaniel, Friese wereldpremière Heit

BUITENPOST - In 2012 ging de voorstelling 'Le Père' van de schrijver Florian Zeller in Parijs in première. Het Kritetoneel van Buitenpost kreeg het na intensief contact met Frankrijk voor elkaar dat ze de Fryske wereldpremière mag spelen. Op de zaterdagavonden 7 en 14 maart 2020 vindt de voorstelling van 'Le Père' plaats onder de naam 'Heit'.

Het is een aandoenlijke tragikomedie over een oude man, met Alzheimer, die in de voorstelling steeds meer de grip op de tijd, zijn omgeving en zijn familie kwijtraakt. Dit totdat hij aan het einde van de voorstelling zich afvraagt wie hij is, wat zijn naam is. Een herkenbaar verhaal waarin de hoofdrolspelers, vader en dochter, op een meer dan 'pijnlijke' manier de spanning laten zien wanneer je in je naaste omgeving te maken krijgt met Alzheimer. Door het grote succes in Frankrijk volgen er vertalingen en voorstellingen in andere landen, ook in Nederland.

Senf Theaterpartners liet de voorstelling, december 2016, in Nederland in première gaan, met Hans Croiset, als de vader, in de hoofdrol. Het is een voorstelling die samen wordt 'gepresenteerd' met de Nederlandse Alzheimer Stichting. De Friese vertaling van dit prachtige stuk is geschreven door Kritelid Dictus Benedictus.

Regie: Henk Roskammer, bijgestaan door Reinold Paauw. Spelers: Lodewijk Riedhorst (heit), Amarens de Vries (dochter), Frouke Holtrop, Arnold Jan Ruisch, Gerben de Haan en Else Kiers. In The Point. Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.00 uur. Kaartverkoop alleen aan de zaal.