De wedstrijd Marrum 1 - Holwerd 1, zaterdagmiddag. Het werd 5-1 voor Marrum, op een niet al te best veld. Holwerd is hier in de aanval.
De wedstrijd Marrum 1 - Holwerd 1, zaterdagmiddag. Het werd 5-1 voor Marrum, op een niet al te best veld. Holwerd is hier in de aanval. Foto: Actief Media

Raad Noardeast-Fryslân bespreekt sportbeheer

KOLLUM - Het beheer van de sportvelden én de tarieven voor voetbalvelden, korfbalvelden en kaatsvelden dient in de gemeente Noardeast-Fryslân te worden geharmoniseerd. Dat is althans het streven van b. en w. De gemeenteraad buigt zich er donderdagavond 27 februari over.

Belangrijkste keuze die voorligt: volledig zelfbeheer door de verenigingen (dus privatisering) of volledig beheer door de gemeente, of een combinatie van beide: deels door de verenigingen, deels door de gemeente. Dit laatste was beleid in de voormalige gemeenten Dongeradeel en Kollumerland. De nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân beoordeelt driekwart van de velden aldaar als "voldoende", dan wel als "goed". In Ferwerderadiel, waar het beheer is ondergebracht in beheersstichtingen, is maar éénderde van de velden "voldoende" of "goed".

Privatiseren leidt er toe dat sportverenigingen geld moeten reserveren voor het onderhoud én moeten investeren in bijvoorbeeld maaimachines. Ze betalen dan wel minder huur. De gemeente kan op personeel beknibbelen, maar beurt minder huur. "In de praktijk blijkt dat privatisering vaak leidt tot slechtere velden en/of eerdere renovaties van sportvelden. Deze kunnen verenigingen dan vaak niet zelf bekostigen en dan springt de gemeente alsnog financieel bij", staat in de notitie van b. en w.

Kosten op een rijtje

Het jaarlijks onderhoud van een veld kost circa tienduizend euro, terreinelementen niet meegeteld. Een veldrenovatie kost circa 45.000 euro (gemiddeld om de 25 jaar). Een tussentijdse toplaagrenovatie kost circa 25.000 euro. Volledige renovatie van een kunstgrasveld kost ongeveer 450.000 euro om de twintig jaar). Renovatie van de toplaag - ruwweg om de tien jaar - kost zo'n 225.000 euro.