"Dorpenfonds aanvullen met Arriva-gelden"

DAMWALD - Dankzij de 'Arriva Meedoenpas' kan de gemeente Dantumadiel het fonds voor dorpsinitiatieven bijna verdubbelen van 16.000 naar 30.000 euro. De gemeenteraad buigt zich binnenkort over het collegevoorstel.

Het gaat feitelijk om het financieren van het Dorpeninitiatievenfonds ‘It is oan jo’. In de begroting 2020 heeft de gemeente bijna € 16.000 beschikbaar gesteld voor dit fonds. Dit bedrag kan dit jaar worden aangevuld met ruim € 14.000. Dat is het voordeel dat de Arriva Meedoenpas de gemeente oplevert. De Dorpsontwikkelingsmaatschappijen (DOM’s) zullen naar verwachting een beroep doen op ongeveer de helft van het fonds.

De gemeente wil zich opstellen als faciliterende en stimulerende overheid; de mienskip moet aan zet blijven. Binnen de DOM’s zijn inwoners actief die bereid zijn om zich in te zetten voor de verbetering van de leefbaarheid van de dorpen. "Als college ondersteunen wij dat van harte”, vertelt burgemeester Klaas Agricola. “De vrijwilligers binnen de DOM’s zijn het afgelopen jaar aan de slag gegaan in de overtuiging dat de gemeente hen zal ondersteunen. Bovendien past dat wat de DOM’s doen heel goed in de uitgangspunten van het bestuursakkoord.”