Laagvliegroute 10A "hielendal fan tafel"

BUITENPOST - De potentiƫle laagvliegroute 10A van de Koninklijke Luchtmacht - boven het oostelijke deel van Friesland - moet "hielendal fan tafel". Dat vinden de raadsfracties van FNP en PvdA in Achtkarspelen.

Ze dienen daarom donderdag 27 februari een motie 'frjemd oan de oarder fan de dei' in. Ze vragen b. en w. zich in te zetten voor het geheel schrappen van de laagvliegroute. Die staat nu nog als potentiƫle route - met een hoogte van minimaal 75 meter boven het maaiveld - in de plannen van het ministerie van Defensie.

De route in ere herstellen zou veel geluidsoverlast met zich meebrengen, vinden de beide indieners, Sake van der Meer (FNP) en Theun Nicola (PvdA). De route is sinds 2002 stopgezet vanwege het gevaar van botsingen met vliegtuigjes van Vliegveld Drachten. De indieners verwachten dezelfde risico's opnieuw, als de laagvliegroute 10A weer in gebruik wordt genomen.

"Op dit moment bereidt het ministerie van Defensie de aanvraag van Natuurbeschermings-vergunningen voor een aantal militaire vliegactiviteiten voor, door een effectenanalyse te laten uitvoeren. Het gebruik van de laagvliegroutes maakt, ongeacht of de route actief wordt gebruikt of is opgeschort, hiervan deel uit", schrijft woordvoerder Peter Valstar aan Actief.

De Tweede Kamer kreeg onlangs de toezegging, dat er voor de zomervakantie duidelijkheid komt over het al dan niet opnieuw in gebruik nemen, dan wel schrappen van Laagvliegroute 10A.