Uitbreiding zeilschool De Veenhoop? Niet 1-2-3

DE VEENHOOP - De eigenaars van zeilschool De Veenhoop, de familie Zandstra, willen hun bedrijf uitbreiden met een bedrijfswoning, een nieuwe bedrijfsloods, vijf chalets en extra grond om extra (zwaard-)boten te water te kunnen laten.

De gemeente Smallingerland en de provincie Fryslân vinden het uitbreidingsplan niet compact en niet 'strak' genoeg. De voorgestelde opzet gaat te veel ten koste van het landschap, vinden de gemeente en de provincie.

De uitbreiding met een bedrijfswoning is volgens de Zandstra's nodig omdat dochter Marije en zoon Erik meedraaien in het bedrijf en er 24 uur per dag en zeven dagen per week toezicht nodig is bij het bedrijf. De chalets zijn nodig om ouders van kinderen te kunnen onderbrengen tijdens dagcursussen. Die zijn steeds meer in trek. Bovendien wordt zeilen in één- of tweepersoons zwaardboten steeds populairder, vandaar de gevraagde extra ruimte hiervoor.
Zeilschool De Veenhoop is volgens eigen zeggen één van de grootste van Nederland, met 15.000 overnachtingen per jaar, 200 bedden, 102 boten (nu vooral Valken), 110 instructeurs per week (40 voltijdbanen per week) en zeven schoonmakers per week.