Auteur Stephan Enter bij de SLAS

DRACHTEN - De Stichting Literaire Activiteiten Smallingerland heeft de auteur Stephan Enter uitgenodigd om te spreken over zijn nieuwste boek 'Pastorale' in de Doopsgezinde kerk, aan de Zuiderbuurt 26 in Drachten, op 27 februari om 19.30 uur.

De hoofdpersonen zijn broer en zus Oscar en Louise die opgroeien in een vervallen landhuis, ooit neergezet door bemiddelde voorouders nabij het dorp Brevendal (anagram voor Barneveld ) op de Veluwe. Hun vader is een wereldvreemde zonderling die teruggetrokken in zijn kamer leeft en piano speelt, hun moeder een streng gelovige, die het liefst tuiniert. Lieve ouders geworteld in het dorp, maar met kinderen die zich langzaam losmaken van hun achtergrond. De omgeving is minder idyllisch dan men zou verwachten. Het dorp bestaat uit twee gedeelten: een gereformeerd en een Moluks deel, waarvan de leden elkaar met achterdocht bekijken en volkomen gescheiden van elkaar leven. Een situatie die rijp is voor verandering en de ontkerkelijking beschrijft van de jaren tachtig.

Centraal staat het thema afscheid; afscheid van de religie, van het landgoed, de Molukkers zorgen voor onrust, de kinderen breken met het geloof. Alles duidt op een wereld rijp voor verandering, in 'Pastorale' is iedereen in beweging, al of niet uit vrije wil. Door de schrijfstijl is dit boek alom geprezen. In het maandelijkse boekenpanel van boekverkopers is 'Pastorale' verkozen tot boek van de maand. De recensies vermelden dat 'Pastorale' een van de allerbeste Nederlandse romans is die in 2019 zijn verschenen. Toegangsprijs: 8 euro donateurs, 12 euro niet-donateurs, 5 euro studenten. Reserveren: www.slas.nl