Met de telescopen kunnen de hemellichamen worden bekeken.
Met de telescopen kunnen de hemellichamen worden bekeken. Foto: Ingezonden

Sterrenkijkdagen bij Observeum Burgum

BURGUM - Op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari doet Observeum museum & sterrenwacht Burgum aan de Menno van Coehoornweg 9 mee aan de landelijke sterrenkijkdagen en is dan geopend van 19.00 tot 22.00 uur.

De vier telescopen van de sterrenwacht staan dan elk gericht op een ander hemellichaam. Het is dan net na Nieuwe Maan. Op 28 februari staat Venus rechts van de maansikkel. Uranus staat die avond rechts boven de maan.

Op 29 februari omstreeks 21.50 uur bedekt de maan juist weer een ster (ZC454), dit is goed waarneembaar met de telescopen van Observeum. Er zijn op deze avonden natuurlijk ook vrijwilligers aanwezig die vragen van bezoekers over het heelal en ruimtevaart beantwoorden.

Is het bewolkt, dan wordt er in de Rabo-zaal een documentaire gedraaid over hoe planeten ontstaan van korrels van stof naar de prachtige verschillende werelden die we vandaag zien. Ook vertelt Hans Molema over de wonderen van ons heelal.

Op beide avonden is ook het planetarium geopend, hier wordt onder andere de actuele sterrenhemel geprojecteerd. Daarnaast kan men (zonder extra kosten) in het museum de expositie van de bekende kunstenaar Anne Woudwijk bezichtigen en zien hoe 8000 jaar geleden de jagers-verzamelaars leefden aan de rand van de Burgumer Mar. Hoe prachtig moet de sterrenhemel boven Burgum toen geweest zijn zonder lichtvervuiling.

Deze twee avonden krijgen bezoekers 50 procent korting op de reguliere entreeprijs. Kinderen betalen slechts € 1,50 en volwassenen € 2,50.

Museumkaarthouders en 'Vrienden van Observeum' hebben gratis toegang. www.observeum.nl