Oppositie T-'diel bundelt kennis op web

BURGUM - De raadsfracties die in Tytsjerksteradiel de oppositie vormen, zijn samen een nieuwe website begonnen: openbaartytsjerksteradiel.nl. Daarop publiceren zij schriftelijke vragen aan b. en w. en antwoorden van datzelfde college.

Aanleiding is het besluit van de raadsmeerderheid (de coalitiepartijen), dat er geen raadsenquête komt naar de oorzaken van de forse terugloop van de financiële reserves. De oppositiefracties leggen zich niet neer bij dat besluit. Door schriftelijke vragen aan b. en w. en de antwoorden daarop te bundelen op de website, hopen de oppositiefracties alsnog een goed beeld te krijgen van de oorzaken van de financiële problemen van de gemeente. In veertien jaar liepen de reserves terug van 31,5 naar vier miljoen euro. Oftewel: Tytsjerksteradiel was één van de rijkste gemeenten van Friesland en is nu één van de armste.

Op de nieuwe website staan zes onderwerpen: (politieke en werk-)cultuur, financiën en belastingen, vastgoed (aan- en verkoopbeleid), woningbouw, economische zaken en duurzaamheid, elk weer opgesplitst in deelonderwerpen. Opvallend is dat sociaal beleid en zorg, de grootste kostenposten van vrijwel elke gemeente, niet vermeld staan.

Blijkens de website zijn nog veel schriftelijke vragen in voorbereiding. Er zijn wel vragen en antwoorden over de aan- en verkoop van grond in De Warren, westelijk van De Sintrale As. De antwoorden van b. en w. zitten 'verpakt' in vertrouwelijke stukken, die dan ook niet op de website staan.