De energiecentrale van Engie aan de
Burgumer Mar.
De energiecentrale van Engie aan de Burgumer Mar. Foto: Actief Media

Raadsleden stellen vragen over Centrale

BURGUM - De toekomst van de energiecentrale aan de Burgumer Mar is ongewis. B. en w. van Tytsjerksteradiel hebben de suggestie gedaan "een verkenning te doen naar andere vormen van duurzame energie-opwekking, zoals bijvoorbeeld groene waterstof en/of geothermie". De gemeenteraad is hierover achteraf geïnformeerd.

De raadsleden Peter van de Hoef (PvdA), Sjaak Hoekstra (VVD) en Berber van Zandbergen (GL) hebben hierover schriftelijke vragen gesteld aan b. en w. Zij willen onder andere weten waarom de raad niet vooraf op de hoogte is gebracht. Ze vragen of het college in de zienswijze voldoende rekening heeft gehouden met de belangen van omwonenden en van de gasten in waterpark Zwartkruis, noordelijk van de centrale.

De drie raadsleden willen ook weten wat de visie van b. en w. is op de toekomst van de energiecentrale en of hierover afspraken zijn gemaakt met eigenaar Engie. Aanleiding is het onderzoek door het ministerie van Economische Zaken, op verzoek van Tennet, naar de beste locatie voor een nieuw transformatorstation, mogelijk bij Burgum, voor het omzetten van elektriciteit vanaf windmolenparken op de Noordzee naar het vasteland.