Een 'beleefbaar landschap' is één van de ambities van Zuidoost-Friesland.
Een 'beleefbaar landschap' is één van de ambities van Zuidoost-Friesland. Foto: Actief Media

Hooguit 15 miljoen euro naar Regiodeal ZO Fryslân

BEETSTERZWAAG / DEN HAAG - De regio Zuidoost Friesland, met onder andere Smallingerland en Opsterland, krijgt maximaal 15 miljoen euro uit de 'Regiodeal'-pot van de rijksoverheid. De betrokken regionale overheden hadden 25 miljoen euro gevraagd.

"We gaan vanmiddag (maandag 17 februari) ambtelijk met elkaar in overleg en zullen onze conclusies binnenkort voorleggen aan de betrokken bestuurders", zegt betrokken ambtenaar Jan Hartog van de gemeente Opsterland. Dat is als het ware de 'trekker' van het project op regionaal niveau. "Hierna moeten we weer met het Rijk in overleg. We hopen rond de zomer dit jaar een definitieve deal te kunnen sluiten."

De regering Rutte III stelt voor deze 'derde tranche' van de Regiodeal in totaal 180 miljoen euro beschikbaar, bestemd voor veertien regio's, waar Zuidoost-Friesland er één van is. Die veertien regio's hadden plannen ingediend en daar in totaal 474 miljoen euro van het Rijk bij aangevraagd. In verhouding krijgt Zuidoost-Friesland relatief veel toegekend: zestig procent (15 van de gevraagde 25 miljoen), want 180 van de in totaal gevraagde 474 miljoen is nog geen veertig procent.
Enkele doelstellingen van Zuidoost-Friesland zijn: vitale kernen, welzijn en maatschappelijke cohesie, gebiedsontwikkeling, ontwikkeling van toerisme en het lokaal opwekken van energie en een veerkrachtig landschap (inclusief een goed watersysteem, met voldoende kwaliteit van bodem en biodiversiteit).

De regionale overheden die voor deze Regiodeal met elkaar samenwerken zijn: Opsterland ('trekker'), Smallingerland, Heerenveen, Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Wetterskip Fryslân en de Provincie Fryslân.