De Skieding (N358) wordt geasfalteerd.
De Skieding (N358) wordt geasfalteerd. Foto: Ingezonden

Inpassingsplan voor de Skieding ter inzage

SURHUISTERVEEN - Er wordt al jaren over gepraat, maar het veiliger maken van de provinciale weg de Skieding (N358) tussen de A7 (Frieschepalen) en Surhuisterveen komt nu toch een stap dichterbij. Het inpassingsplan, waarin de provincie formeel vastlegt welke aanpassingen er aan de weg nodig zijn, ligt van donderdag 13 februari tot en met woensdag 25 maart ter inzage. In deze periode kan een ieder reageren.

Om verkeersmaatregelen, zoals ovondes en de aanleg van de linksafvakken uit te kunnen voeren, moet de bestemming van de grond aangepast worden. Dit gebeurt door een zogenoemd Provinciaal Inpassingsplan (PIP), vergelijkbaar met een bestemmingsplan van de gemeente. Het gaat nu nog om een Ontwerp-PIP. Na de inspraakperiode wordt het PIP definitief vastgesteld. Omdat de Skieding door de provincie Fryslân en Groningen loopt, hebben beide provincies een Ontwerp-PIP vastgesteld. Die van Groningen ligt tegelijkertijd ter inzage.

Daarnaast zorgen de aanpassingen aan de provinciale weg voor een hogere geluidswaarde voor vier woningen. Om die wettelijke grenswaarde voor het geluid vast te stellen, ligt (tegelijkertijd met het Ontwerp-PIP) een Ontwerpbesluit-Geluidshinder ter inzage.

De twee Ontwerp-PIP's en Ontwerpbesluit-Geluidshinder liggen van 13 februari tot en met 25 maart ter inzage bij de provincies Fryslân en Groningen, de gemeenten Westerkwartier, Achtkarspelen en Smallingerland en op het projectbureau van de Skieding. De stukken zijn digitaal in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl. Er is een paar jaar gepraat over nieuwe tracé-varianten, maar na protesten zijn die plannen geschrapt. Het 'nieuwe tracé' komt grotendeels overeen met het wegdek, dat onlangs opnieuw is geasfalteerd.