Jeugd zet toekomst De Wâlden in 3D op kaart

BURGUM - Hoe ziet je woonwijk eruit over tien jaar? Waar plaatsen we een toekomstig windpark? Burgemeester Jeroen Gebben gaf in de raadszaal in Burgum het startsein voor het project 'Data beleving'.

Aan het project nemen twaalf leerlingen deel van HAVO-top van Liudger en Singelland in Burgum. Zij krijgen de opdracht om door middel van 'extended reality' een gebied in de Wâlden virtueel in beeld te brengen: niet alleen de huidige situatie, maar ook hoe die er volgens de leerlingen in de toekomst uit moet zien.

Via diverse databronnen wordt een gedeelte van het gebied de Wouden virtueel in 3D 'vertaald'. Door het toevoegen van toekomstige data kunnen keuzes van de leerlingen straks worden beleefd via 'extended reality'. Dat is een verzamelnaam voor digitale programma's die het mogelijk maken om de digitale en fysieke wereld samen te brengen. Je kunt als het ware door een nog te bouwen woonwijk wandelen, of door een park dat nog moet worden aangelegd.
Tijdens zes bijeenkomsten doen de leerlingen kennis op van een aantal subthema's. De laatste bijeenkomst is een presentatie door de leerlingen van hun ideeën over de toekomst van De Wâlden.